De bibliotheek van nu: ontmoeten, leren en ontdekken!

"De bibliotheek is veel meer dan alleen een plek om boeken te lenen. Het wordt steeds meer een gezellige ontmoetingsplek waar mensen op hun eigen tempo dingen kunnen leren. "

Het verhaal van meneer Luttjeboer in gesprek met  Informatiekrant Zorg en Ondersteuning Westerwolde 2019.

Stap voor stap

Dankzij Klik & Tik heeft meneer Luttjeboer (82) uit Blijham geleerd hoe hij zich kan redden met een computer. Samen met zijn vrouw begon hij een halfjaar geleden aan de cursus in de bibliotheek van Bellingwolde. Beiden waren eerst wat terughoudend en zijn vrouw haakte na de eerste les af. Ook Luttjeboer twijfelde: “Ik was bang dat ik het niet onder de knie kon krijgen.” Met de bibliotheekmedewerker sprak Luttjeboer af om in ieder geval de eerste vijf lessen af te ronden. Dat lukte. Na vijf lessen is Luttjeboer zelfs naar de winkel gegaan om een eigen laptop te kopen.

Mailen met de kleinkinderen

“Ik wilde er eerst niets van weten. Ik was vroeger loodgieter, maar je kunt nu niet meer zonder computer en ik vind dat wij ons als ouderen niet weg moeten laten zetten. Dat gebeurt al veel te veel.” Nu Luttjeboer de basisprincipes onder de knie heeft, is hij klaar voor de volgende stap: hij wil graag mailen met zijn kleinkinderen. Om dit te leren komt hij elke dinsdag naar de bibliotheek. “Ik kom er met veel plezier!”

Een grotere wereld

Vrijwilliger Hiepko helpt iedereen die maar wil met het verbeteren van hun digitale vaardigheden. “Ik leer deelnemers bij Klik & Tik de basisdingen, zoals de computer aanzetten, een mail typen en verzenden. Maar ook zoeken op internet of hoe je in contact kunt blijven met familie via Facebook. Ze vinden het vaak zo interessant dat ze ook naar de vervolgcursus komen, Digisterker.” Bij die laatste cursus draait het om het regelen van overheidszaken via internet. Deze cursussen zijn overigens voor iedereen. En gratis. Ook voor wie geen lid is van de bieb.

Bron: Informatiekrant Zorg en Ondersteuning Westerwolde 2019

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA