Boekenweek 2019: Wat is er te doen?

De Boekenweek viert het boek en in 2019 vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non-fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. De Boekenweek vindt dit jaar plaats van 23 maart tot en met 31 maart.

De Boekenweek in de bibliotheek

Tijdens de Boekenweek is er genoeg te doen in de Groningse bibliotheken. In vrijwel elke bibliotheek staat een eregalerij met een foto van een bijzondere Groningse vrouw (of van een groep vrouwen) centraal. Dit organiseren we in samenwerking met De Verhalen van Groningen. Bij de expositie is een hoekje ingericht voor het beluisteren van een podcast over deze galerij. Ontdek wie er in jouw bibliotheek centraal staat! Naast een podcast en een eregalerij is er een thematafel met boeken, cd’s en dvd’s ingericht rondom het thema De moeder de vrouw. Bibliotheek Veendam zendt de film ‘Becoming Astrid’ uit, over schrijfster Astrid Lindgren die wereldberoemd werd door haar verhalen over Pippi Langkous. 

De moeder de vrouw

Het thema van deze Boekenweek is ontleend aan een gedicht van Martinus Nijhoff, ‘De moeder de vrouw’. Jan Siebelink schrijft het Boekenweekgeschenk en Murat Isik is verantwoordelijk voor het Boekenweekessay. Omdat er bij de bekendmaking van het thema ophef ontstond, heeft de CPNB daarnaast gekozen voor het Boekenweekgedicht. Wie het Boekenweekgedicht schrijft, is nog even een verrassing. Wel is bekend dat het om een vrouw gaat. Het Boekenweekgedicht zal als extra cadeautje worden verspreid en is na de Boekenweek onder andere verkrijgbaar als gratis ansichtkaart.

Het Boekenweekgeschenk

Jan Siebelink schrijft dit jaar het Boekenweekgeschenk. Siebelink brak door bij het grote publiek met zijn roman ‘Knielen op een bed violen’ (2005, De Bezige Bij). Het boek werd bekroond met de AKO Literatuurprijs en ontving een nominatie voor de Libris Literatuurprijs en de NS-publieksprijs. Van het boek werden meer dan 600.000 exemplaren verkocht. Het Boekenweekgeschenk heet ‘Jas van belofte’ en gaat over Arthur, die met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht. Hij is er zeker van dat hij bezig is het leven te verlaten. Al bijna vanaf de andere zijde overziet hij wat hij achterlaat, en hij vraagt zich af of het we genoeg is.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA