Blog: spannende jurylid ervaringen van collega Lilian

In haar eerste blog vertelde onze collega Lilian Hulzebos over het eerste juryberaad van de BookSpot Gouden Strop. Gister stapte ze in de trein naar Amsterdam voor de tweede jury-bijeenkomst. 

“Op het station in Veendam is het nog koud. Aangekomen in de hoofdstad zie ik de terrasjes volstromen. De imposante gebouwen steken mooi af tegen een helderblauwe lucht en de jas gaat los op deze mooie lentedag.”

Tweede juryberaad

"Het is nog maar mijn tweede bijeenkomst als jurylid, maar het voelt al een stuk vertrouwder. Er zijn maar liefst zeventig spannende boeken ingezonden die kans maken op De Gouden Strop. Elke inzending wordt door tenminste 2 juryleden gelezen.

Bij onduidelijkheid of het boek nominatiewaardig is komt er een derde lezer aan te pas. Op 25 maart stellen we een longlist van 10 boeken vast. Die titels gaan we als juryleden allemaal lezen. De jury bestaat dit jaar uit: voorzitter en presentatrice Anniko van Santen, recensenten Jos van Cann en Gijs Korevaar, boekhandelaar Herma Schipperheijn en ik."

Veel boeken lezen 

"De komende maand moet ik nog 8 boeken lezen. Dat is best veel, maar als jury-lid stel ik prioriteiten. Ik pak nu sneller een boek, leg mijn smartphone weg en ik laat de tv uit. Het geeft enige druk maar ik merk dat het me veel oplevert; rust in mijn hoofd.

Het voelt goed om me op één ding te concentreren en niet toe te geven aan alle prikkels in mijn omgeving. In mijn hoofd komen ook nog eens nieuwe werelden, landschappen, inzichten en mensen binnen die ik niet had leren kennen zonder het jurylidmaatschap.”

Vrouwenthrillers?

“In de zonnige zolderruimte van het CPNB-pand is de thee en koffie ingeschonken. Er staan broodjes op tafel. We lopen de lijst met boeken langs en bepalen welke afvallen. Zo komen we tot een selectie kanshebbers voor de longlist. De komende maand komen hier nog een aantal titels bij.

Na het lezen volgt de beoordeling die we noteren in een online-document waarin we cijfers geven van 1 tot 5, met een korte toelichting. Zijn er typische mannen- en vrouwenthrillers? Sommige wel, maar bij de meeste boeken bepalen smaak, sfeer, achtergrondkennis over bijvoorbeeld geschiedenis en politiek of het boek aanspreekt. Bij het jureren kijken we verder of het plot goed in elkaar zit, er genoeg spanning in zit, de karakters goed uitgewerkt zijn en hoe de dialogen en de schrijfstijl zijn. Ik vind het een leuke ervaring om hierover met elkaar van gedachten te wisselen.”

Boekenlegger

"In de Haarlemmerstraat koop ik, op de terugweg, mijn eerste zomerjurkje van dit jaar én Miss Bookmark: een boekenlegger. Ze is bestemd voor de eerstvolgende, leesgrage jarige uit mijn vriendenkring".  

Delen

X
Image CAPTCHA