Blog: collega Lilian over de Bookspot Gouden Strop Longlist

Onze collega Lilian is jurylid voor de BookSpot Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Ze vertelt in haar blogs wat ze meemaakt. Deze keer mag ze zeggen *tromgeroffel*: "deze tien titels maken kans om te winnen!" 

Soort leeskring

"Als jury mogen we bepalen welke tien spannende boeken op de Longlist komen van de BookSpot Gouden Strop. Boekhandelaar Herma Schipperheijn, recensenten Jos van Cann en Gijs Korevaar, voorzitter Anniko van Santen en ik hebben de afgelopen weken een enorme stapel boeken gelezen. We constateren dat we een soort leeskring vormen. Iedereen kan zijn of haar mening geven en door met elkaar te praten over boeken, krijg je ook andere inzichten."

Opsporing verzocht

"Tijdens het derde juryberaad valt het me op hoe goed Jos en Gijs, de twee recensenten, hun mening kunnen verwoorden. Het is echt een vak! Herma en ik letten vooral op de sfeer in het boek en of de manier waarop de karakters worden uitgediept aanspreekt. Anniko, presentatrice van Opsporing verzocht, doet beide. Bovendien heeft ze een extra scherpe kijk op het politiewerk, komt dit overeen met de werkelijkheid?"

Longlist

"Gelukkig zijn we als jury vrij eensgezind over welke 10 thrillers op de Longlist mogen. Welke volgorde de top-10 wat ons betreft moet krijgen? Daarover lopen de meningen juist weer wel flink uiteen. Helaas mag ik daar ook nog niks over zeggen. We hebben gelet op taalgebruik, een geloofwaardig plot, de uitwerking van de karakters, hoe de dialogen zijn, originaliteit en uiteraard of het prettig leest. Opvallend is dat de Nederlandse boeken zich vaak in het buitenland afspelen. Onderwerpen die veel voorkomen zijn geschiedenis, terrorisme en religie."

Schrijvers leren kennen

"Voordat ik in deze jury plaatsnam, las ik nauwelijks Nederlandstalige spannende boeken, of vaak van dezelfde schrijvers: Marion Pauw, Jan en Sanne Terlouw, Simone van der Vlugt en Tomas Ross. Ik ben enorm verrast door het aanbod en heb veel schrijvers leren kennen waar ik meer van wil lezen, daar kom ik in een volgend blog graag op terug." 

Bekendmaking winnaar

"Wanneer bekend wordt gemaakt wie de winnaar is? Eerst volgt er een Shortlist en daarna is op 29 mei de bekendmaking. Op welke locatie of bij welk tv-programma de uitslag bekend gemaakt wordt? Dat blijft nog even spannend, ook voor ons, de juryleden."

Koudvuur van Börjlind

"Voor ik aan mijn nieuw ontdekte schrijvers begin, ga ik eerst Koudvuur van de Zweedse scenarioschrijvers Cilla en Rolf Börjlind uitlezen. Dit is het vijfde deel in de serie over Olivia Rönning en Tom Stilton, die ik bijna niet weg kan leggen. Heerlijk!"

Longlist BookSpot Gouden Strop

De munt van Judea – Kefah Allush

Erfenis – Henk Apotheker en Kirsten van Dissel

Vogelvrij – Kasper van Beek

Bling bling 3 – Jan van der Cruysse

Het negende gebod – Chris Houtman

Arizona Blues – Elvin Post

De witte kamer – Samantha Stroombergen

Verloren in Berlijn – Marjolijn Uitzinger

Genadeschot – Felix Weber

De uitverkorene – Igor Znidarsic

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA