Bibliotheek Stadskanaal best presterende bibliotheek van Nederland!

Bibliotheek Stadskanaal is de best presterende bibliotheek van Nederland! Dat maakte bibliotheekgoeroe Mark Deckers vanochtend bekend.

Eerste reacties

Door de gangen van het kantoor van Biblionet Groningen loopt sinds vanochtend een enthousiaste bestuurder. “Ik ben enorm trots op deze prijs,” zegt Rachel van den Hoogen. “Wat een prachtige waardering voor het team en de vrijwilligers van Bibliotheek Stadskanaal zo aan het eind van het jaar.” Ook wethouder van de gemeente Stadskanaal Johan Hamster is ontzettend blij met de prijs: “Een geweldige prestatie! In onze regio zijn er veel mensen die moeite hebben met lezen. Voor hen en alle andere inwoners is de bibliotheek een waardevolle voorziening.”

Bibliotheekgoeroe Mark Deckers

Mark Deckers is bibliothecaris en strategisch adviseur bij netwerkorganisatie Rijnbrink in Deventer, maar staat in de bibliotheekwereld vooral bekend als de “bibliotheekgoeroe” die alle bibliothecaire ontwikkelingen scherp in de gaten houdt. Hij analyseert onder andere uitleencijfers en bezoekersaantallen en publiceert op zijn website blogs en lijstjes over de Nederlandse bibliotheken. Het afgelopen jaar stelde hij vijf verschillende top-15-lijsten samen, gebaseerd op verzamelde cijfers van de Koninklijke Bibliotheek. Zijn eindlijst met de twintig best presterende bibliotheken van 2019 publiceerde hij vanochtend, met Bibliotheek Stadskanaal op nummer 1 en alle bibliotheken van Biblionet Groningen als geheel op nummer 17!

Nederlands Kampioen Allround Bibliotheekwerk

Welke bibliotheek de jaarlijkse Mark Deckers-bokaal verdient, bepaalt Deckers aan de hand van vier verschillende factoren: het aantal uitleningen per lid, het percentage inwoners dat lid is, het aantal bezoeken per inwoner en het aantal activiteiten per duizend inwoners. Bibliotheek Stadskanaal scoorde op alle fronten zeer goed, bemachtigde wat betreft aantal uitleningen per lid en aantal bezoeken per inwoner zelfs plek 8 en plek 15 in de landelijke top-15 en behaalde zo het hoogste gemiddelde. “Zoals je met schaatsen wereldkampioen wordt als je alle afstanden goed kunt schaatsen, zo kun je bij deze index alleen goed scoren als je dat in de volle breedte doet,” stelt Deckers in zijn blog. “Stadskanaal is dus Nederlands Kampioen Allround Bibliotheekwerk! Een knappe prestatie!”

Rooskleurige toekomst voor bibliotheken

In zijn blog van 11 december 2019 concludeert Deckers dat het aantal landelijke bibliotheekbezoekers stijgt. Een verklaring daarvoor is dat bibliotheken steeds meer verschillende functies krijgen. De bibliotheek van nu is “een verblijfplaats voor ontwikkeling, educatie en debat,” zo schrijft hij. Wij onderschrijven die stelling en werken al jaren volop aan de bibliotheek van de toekomst. “Onze bibliotheken zijn als ontmoetingsplaatsen waar je nieuwe dingen kunt leren en ontdekken of gewoon lekker even de krant kunt lezen met een kopje koffie. Dat Bibliotheek Stadkanaal dankzij haar veelzijdigheid de Mark Deckers-bokaal wint en Biblionet Groningen bovendien de 17e plek behaalt, is dan ook een flinke steun in de rug. Op naar nog betekenisvollere bibliotheken in 2020!”, aldus Rachel van den Hoogen.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA