Biblionet Groningen viert De Nationale Voorleesdagen

Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen organiseert Biblionet Groningen in de periode van 25 januari t/m 4 februari activiteiten om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. In samenwerking met scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven uit de hele provincie organiseert Biblionet Groningen Het Nationale Voorleesontbijt en vele andere activiteiten voor peuters en kleuters. Ook geven onze collega’s ter voorbereiding op De Nationale Voorleesdagen workshops over voorlezen aan professionals die werkzaam zijn in de kinderopvang en in het onderwijs.

(Voor)leespret in de bibliotheken

Biblionet Groningen speelt een prominente rol in de taalontwikkeling voor jong en oud. De activiteiten die wij organiseren in het kader van De Nationale Voorleesdagen sluiten hier naadloos op aan. Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen essentieel is voor de taalontwikkeling en het voorkomen van taalachterstanden. Onze medewerkers in de bibliotheekvestigingen van Biblionet Groningen organiseren daarom verschillende activiteiten om aan (groot)ouders en andere verzorgers van kinderen het belang en plezier van voorlezen te benadrukken. Dat varieert van theatervoorstellingen tot een peuter-dreumescafé voor de allerjongsten en hun (groot)ouders.

> Kijk in de agenda wat er in jouw bibliotheek te doen is

Het Nationale Voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen worden op 25 januari afgetrapt met Het Nationale Voorleesontbijt. Tijdens dit feestelijk ontbijt lezen bekende en iets minder bekende Nederlanders voor op locatie om te laten zien dat zij voorlezen belangrijk vinden. Biblionet Groningen organiseert, in samenwerking met peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen, voorleesontbijten met lokale helden.

Cadeautje van de bibliotheek

De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk en ook het bibliotheeklidmaatschap voor kinderen is gratis. Bovendien krijgen alle peuters en kleuters een leuk presentje als zij lid worden van de bibliotheek tijdens De Nationale Voorleesdagen.

Prentenboek van het Jaar, De Kleine Walvis

Elk jaar wordt door een jury van jeugdbibliothecarissen een aantal prentenboeken geselecteerd om uit voor te lezen. Hieruit wordt het ‘Prentenboek van het Jaar’ gekozen. Dit boek heeft een goed verhaal, aantrekkelijke illustraties en biedt voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en kleuters. Dit jaar is de eer aan De kleine walvis van de Britse kinderboekenauteur en illustrator Benji Davies, vertaald door Edward van de Vendel. In dit prentenboek volgen we het jongetje Boy, die met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje woont. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand, waarmee hij een bijzondere vriendschap opbouwt. Tijdens de voorleesontbijten wordt er voorgelezen uit De kleine walvis.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA