Biblionet Groningen Podcast - Burgerinitiatieven

In de maand maart, die in het teken stond van de democratie & verkiezingen, gingen collega’s Jeroen en Birte op pad om mooie en inspirerende verhalen op te halen over burgerinitiatieven in de provincie Groningen. Zij vroegen zich af wat burgers in onze provincie zelf doen om invloed uit te oefenen op hun leefomgeving. Ook waren ze nieuwsgierig naar projecten die vanuit burgers ontstaan om mensen met elkaar te verbinden. Dit resulteerde in een boeiende Podcastserie met drie afleveringen waarin ze in gesprek gaan met initiatiefnemers en deelnemers van uiteenlopende projecten.

Ga met ons op pad en laat je meevoeren naar een markt met multiculturele hapjes, wandel door het mooiste Tiny house dorp op de Groningse klei en droom even weg bij een verhaal dat je meeneemt naar vervlogen tijden. Luister je mee?

 

 

Aflevering 1:

Colourful het Hogeland - Bedum

In deze aflevering gaan we in gesprek met initiatiefneemster Jenny van der Werf en vrijwilligster Suus Dalebout-Tehupuring. Zij vertellen ons over hoe hun organisatie tot stand kwam en wat voor sprankelende activiteiten zij opzetten en hoe belangrijk samenwerking hierbij is.

Colourful Het Hogeland is een project dat mensen met buitenlandse ‘roots’ helpt zich welkom en thuis te voelen. Dat doen ze door mensen tijdens allerlei activiteiten in contact te brengen met dorpsgenoten en lokale instellingen en bedrijven. Zo kunnen ervaringen worden gedeeld en ontstaat begrip voor elkaar.

We wensen je een fijne luistersessie! Luister hier

Wil je meer weten over Colourful kijk dan op: www.colourfulhethogeland.nl

 

Aflevering 2:

Woldwijk - Coöperatie voor duurzame initiatieven  – Ten Boer

In deze aflevering spreken we maar liefst met drie partijen van coöperatie Woldwijk. Marjan Borgers, woonachtig op het TinyHouse veld, vertelt over hoe ze van het leven in een doorsnee huis de overstap maakte naar Tiny wonen, Laurens Mengerink van de Energie coöperatie Ten Boer laat ons zien wat de mogelijkheden van samen groene energie opwekken zijn en Sieger de Vries van Staatjevrij (een duurzaam bouwcollectief) deelt zijn visie met ons over hoe je anders & vrijer samen kan leven.

Woldwijk is de broedplaats van Ten Boer: 40 hectare grond en een boerderij ten noordoosten van het dorp, door de gemeente voor twintig jaar overgedragen aan de coöperatie Woldwijk. De coöperatie biedt plek aan initiatieven van inwoners van Ten Boer en anderen. Duurzame initiatieven met een positief effect voor Ten Boer.

We wensen je een fijne luistersessie! Luister hier

Wil je meer weten over Woldwijk kijk dan op: www.woldwijk.nl

 

Aflevering 3:

Dichter bij het verleden - Oldambt/Midden Groningen

In deze aflevering spreken we met initiatiefneemster Laura Mijnders en dichter Rob Rosendahl. Zij vertellen over het ontstaan van het project en hoe jong en oud elkaar kan inspireren met verhalen. Verhalen moeten vertelt worden en niet verloren gaan.

Dichter bij het Verleden is een project voor en door verhalenvertellers. Het richt zich op ouderen in de leeftijd van 55+. Juist omdat ouderen verhalen vertellen waaruit toekomstige generaties kunnen leren, is dit project opgezet. De peilers van het project zijn enerzijds het tegengaan van eenzaamheid maar ook het verbinden van jong en oud in een maatschappij die onderhevig is aan verandering.

We wensen je een fijne luistersessie! Luister hier

Wil je meer weten over Dichter bij het verleden kijk dan op: www.dichterbijhetverleden.nl

 

Biblionet Groningen Podcast

Luister ook onze podcast serie 'Familieverhalen'. In november organiseerde Biblionet Groningen, in het kader van Nederland Leest, een schrijfwedstrijd over familieverhalen. In onze podcast kun je luisteren naar de winnende verhalen. Een prachtige en ontroerende serie familieverhalen.

Luister naar de Biblionet Groningen Podcast

 

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA