April: een maand vol voorleesactiviteiten

De maand april stond in het teken van voorlezen. Gemeente Oldambt startte met de VoorleesExpress, in Bibliotheek Hoogezand konden kinderen voorlezen aan een hond en Emma van de Hagenhofschool in Stadskanaal won de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Start VoorleesExpress in gemeente Oldambt

In Bibliotheek Winschoten, tussen de kinderboeken, werd dinsdag 9 april de start van de VoorleesExpress in gemeente Oldambt gevierd. De gemeente Oldambt is de derde gemeente waar we door middel van de VoorleesExpress werken aan leesbevordering en het aanwakkeren van leesplezier onder kinderen die moeite hebben met taal. Voorleesvrijwilligers worden gedurende een half jaar gekoppeld aan een gezin, waar ze voorlezen, taalspelletjes spelen en advies geven over hoe het gezin thuis het voorleesritueel kan overnemen en de taalontwikkeling kan bevorderen. De VoorleesExpress is onderdeel van ons aanbod van dienstverlening voor alle gemeenten in de provincie Groningen.

Voorlezen aan een hond

In Bibliotheek Hoogezand werd voor de eerste keer ‘Snuffellezen’ georganiseerd: een project waarbij kinderen uit groep 4 van de basisschool een keer per maand een boek mogen voorlezen aan een hond. Met dit project geven we kinderen die moeite hebben met (voor)lezen de kans om op een leuke en ontspannen manier te oefenen. Een hond luistert namelijk altijd aandachtig en geeft geen commentaar. De eerste Snuffellezendag was een groot succes! De kinderen lazen enthousiast voor en wilden graag terugkomen.

De Nationale Voorleeswedstrijd

Op 17 april vond de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats in Theater vanBeresteyn in Veendam. De acht voorleeskandidaten lazen allemaal de sterren van de hemel, maar Emma van de Hagenhofschool in Stadskanaal wist de jury omver te blazen met haar voorleestalent en ging er met de prijs vandoor. Op 22 mei vertegenwoordigt Emma de provincie Groningen tijdens de landelijke finale van de voorleeswedstrijd. De Nationale Voorleeswedstrijd is onderdeel van ons programma-aanbod voor het basisonderwijs en draagt bij aan de leesbevordering en het vergroten van leesplezier onder basisschoolleerlingen.

Delen

X
Image CAPTCHA