Duurzaamheid

Nederland Leest 2019

Nederland Leest 2019

De campagne Nederland Leest is geïnspireerd op de Amerikaanse actie One Book, One City. Het is een actie die laat zien dat literatuur een breed publiek aanspreekt en dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier geeft, maar ook nog eens de blik verruimt.  

Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. Dit jaar is dat duurzaamheid. In 2016 was het democratie, in 2017 robotica en in 2018 was het thema voeding. Leden en niet-leden van de bibliotheek kunnen een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing om het te lezen en er met anderen over te praten.

Thema 2019: Duurzaamheid

In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek. Leden en niet-leden van de bibliotheek kunnen een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen met de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten. 

Winterbloei van Jan Wolkers

Jan Wolkers was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur zijn door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de cadeaubundel Winterbloei.

Dit boekje is de hele maand november gratis af te halen in de bibliotheek. Zowel voor leden van de bibliotheek als niet-leden. De teksten van Jan Wolkers worden vergezeld door persoonlijke en actuele columns van Aaf Brandt Corstius over duurzaamheid. Ronald Giphart, vaste ambassadeur van Nederland Leest, zal de bundel van een voorwoord voorzien.

Guerrilla gardening

Kom langs in de bibliotheek bij jou in de buurt voor leuke activiteiten tijdens Nederland Leest. Zo kun je bijvoorbeeld een zaadbommetje komen maken. Deze kan je in een saai stukje grond bij jou in de buurt gooien, zodat we gezamelijk onze leefomgeving meer kleur geven. Direct enthousiast? Kijk dan in de agenda wanneer de bibliotheek bij jouw in de buurt een Guerrilla gardening activiteit organiseert!

Inspiratie

1/2
  • Winterbloei

    Karina Wolkers, de weduwe van Jan Wolkers: “Niets is zo mooi als een tuin in de winter. Als het dan rijp gevroren of gesneeuwd heeft en alle stengels, takken en takjes bedekt zijn met een laagje wit die helder afsteken tegen de grijze lucht, dan heb je een tweede bloei in zwart en wit; een wintertuin in Winterbloei. Jan Wolkers’ leven en werk waren onlosmakelijk met de natuur verbonden. De bundel Winterbloei weerspiegelt zijn intense liefde voor alles wat leeft en groeit en zijn bezorgdheid over de teloorgang van de natuur.”

  • Guerrilla gardening

    Onze omgeving is steeds minder groen, bijen verdwijnen en mensen worden steeds eenzamer… om moedeloos van te worden…

    Gelukkig is er iets aan te doen. En dat is niet eens ingewikkeld: wapen jezelf met schop, gieter en plantjes, loop je wijk in en verander lege bloembakken en verrommelde stukjes plantsoen in bloementuinen. Of leg een geveltuintje aan, of zet mooi gevulde bloembakken neer op straat. Al die bloemen trekken meer bijen en andere insecten aan. En tuinieren in de publieke ruimte zorgt geheid voor heel veel praatjes met de buren. 

    Ben je zo bezig dan ben je een Guerrilla gardener. Meer weten over Guerilla gardening? Kijk op de website van Guerrilla Gardeners

X
Image CAPTCHA