Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Inteview

Willeke Loorbach: “Met Vakantielezen kunnen we leerlingen uitdagen om te blijven lezen in de zomervakantie!”

Willeke Loorbach (29) is leerkracht op OBS De Vlonder in Wedde. Ze deed met haar groepen 3 en 4 mee aan het project Vakantielezen. Dit is onderdeel van het programma de Bibliotheek op school, dat Biblionet Groningen op Groningse basisscholen verzorgt.

In de zomervakantie wil natuurlijk geen kind aan school denken. Die zes weken vrij zijn er om te luieren, te zwemmen, buiten te spelen, te gamen. Om laat naar bed te gaan en vooral niet te vroeg op te staan. En… om lekker boeken te lezen! Of niet soms?! Nou, als juf Willeke Loorbach het voor het zeggen heeft wel! Ze geeft les aan kinderen van de groepen 3 en 4 van basisschool De Vlonder in Wedde.

Een nieuw leesdoel

Met het project Vakantielezen, dat wordt aangeboden door Biblionet Groningen, probeert ze het leesplezier bij haar leerlingen te vergroten. En vooral ook het lezen in de zomervakantie te bevorderen. In die weken blijft de leeszin nogal eens in het leslokaal achter, constateert ze. Wat gevolgen kan hebben voor hun leesniveau. “Ik merk dat mijn leerlingen heel enthousiast worden door dit project. Dat ze een nieuwe impuls krijgen om meer te gaan lezen, een nieuw leesdoel hebben. En ze mogen steeds nieuwe stickers plakken”, zegt Willeke.

Op naar Sportmanië en de Griezelkust

Bij het project Vakantielezen komt er twee keer een medewerker van Biblionet Groningen in de klas, bepakt met allerlei soorten boeken en een grote poster waarop een wereldkaart staat afgebeeld. Op de kaart staan allemaal fantasielanden om naar op vakantie te gaan, zoals Griezelkust, Sportmanië, Avonturenland, Sprookjeseiland, Lachland en Dierenrijk.

Stickers plakken en nieuwe landen bedenken

Zodra kinderen een boek hebben gelezen dat ‘hoort’ bij een bepaald land, mogen ze in het land een sticker plakken. Ook kunnen ze, als ze willen, zelf nieuwe landen bedenken en op de kaart tekenen. Een goede uitvinding, stelt Willeke, die net zo enthousiast is over Vakantielezen als haar leerlingen. “Het is zo leuk om kinderen meer aan het lezen te krijgen. Ik doe het elk jaar, het helpt mijn leerlingen heel erg om meer plezier in lezen te krijgen.”

Boek mee in de vakantiekoffer

Willeke ziet ook dat kinderen sneller een boek pakken en er actiever mee omgaan. Ze willen als het ware alle stickers ‘sparen’. Dus als ze er eentje in Sportmanië hebben geplakt, willen ze hetzelfde doen bij Griezelkust. Hierdoor lezen ze gevarieerder én halen ze vaker het eind van een boek. Een tip heeft ze nog wel. “Het mooiste zou zijn als kinderen de boeken van de Bibliotheek op school ook mee naar huis mogen nemen, zodat ze in de vakantie verder kunnen lezen. Nu moeten de boeken op school blijven.”

Hard gewerkt aan de leesbevordering

Dit is het derde jaar dat Willeke op De Vlonder werkt. Toen ze kwam, deed de school al mee aan de Bibliotheek op school, wat betekent dat er op school structureel gewerkt wordt aan leesbevordering. Er staan kasten vol actuele boeken, er is extra aandacht voor het opstellen van een leesplan en ook voor het uitvoeren van leesprojecten. Het aanbod op De Vlonder wordt verzorgd door Hennie Nijmeijer, de medewerker van Biblionet Groningen die ook het Vakantielezen begeleidt.

De schoolbieb ideaal

Willeke vindt het bestaan van de schoolbieb ideaal. “We hoeven geen aparte reisjes meer te maken naar Bibliotheek Vlagtwedde. Hennie zorgt voor een wisselend en veelzijdig aanbod, dat bevalt ons heel goed. Ze komt regelmatig langs, of ze stuurt mailtjes met nieuwe ideeën en activiteiten. En als wij wensen hebben, kunnen we die aan haar doorgeven.” Zodoende is Hennie nu haar best aan het doen om meer boeken van de jeugdserie Kippenvel in de schoolbiebcollectie op te nemen. Bij de leerlingen van Willeke springen de series Dolfje Weerwolfje, Heksje Lily en Koen Kampioen eruit.

Weg met de leesdip

Wat het effect is van het Vakantielezen op de bekende ‘after-zomervakantie-leesdip’, vindt ze lastig te zeggen. “Het voorkomen van die dip is wel wat we willen bereiken, vooral bij deze jonge kinderen bij wie we het lezen echt moeten onderhouden. Het zakt nog zo snel weg. Maar met Vakantielezen kunnen we ze mooi stimuleren, prikkelen en uitdagen om te blijven lezen.”

Tekst: Lieke van den Krommenacker
Fotografie: Stella Dekker

 

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.