Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview

Wethouder Johan Hamster: “De bibliotheek is een plek waar mensen graag vertoeven”

Johan Hamster is wethouder en eerste locoburgemeester van de gemeente Stadskanaal. Tot zijn portefeuille behoren onder meer Lokaal onderwijs, Bibliotheken, Taalhuizen en Jeugdwelzijn.

De plaatselijke diëtiste die in de bibliotheek komt vertellen over voeding. Vreemd? Juist niet, vindt wethouder en eerste locoburgemeester Johan Hamster van Stadskanaal. “Een bibliotheek is bij uitstek geschikt als platform waar ruimte is voor boeken en aanverwante zaken, maar vooral ook voor een veel breder scala aan activiteiten”, aldus Hamster. “Bibliotheek Stadskanaal is een laagdrempelige ontmoetingsplek, de bibliotheek is heel toegankelijk voor iedereen. Het is echt een plek waar mensen graag vertoeven.”

Steeds meer samenwerkingen

“Ik zie dat de bibliotheek steeds meer samenwerkingen aangaat met organisaties in de buurt en dat ze onderdeel wordt van wat de gemeenschap voor inwoners doet op het gebied van welzijn en zorg”, zegt hij. Belangrijk hierbij is volgens de wethouder dat binnen dit domein dingen niet dubbel gebeuren, maar dat organisaties zich met elkaar verbinden en zichzelf zien als een autonoom onderdeel van een groter geheel. In de bundeling van die krachten ziet Johan een grote meerwaarde.

Bibliotheek op school  een uitstekend voorbeeld

Neem de Bibliotheek op school, een uitstekend voorbeeld van zo’n krachtige samenwerking tussen Biblionet Groningen en het basisonderwijs. “Een geweldig initiatief. Want als er een levensfase is waarin het in contact komen met taal en het leren lezen belangrijk zijn, dan is dat wel de leeftijd van 6 tot 12 jaar.”

Laaggeletterdheid terugdringen

Zeker in een gemeente als Stadskanaal, waar veel mensen moeite hebben met lezen en schrijven, speelt de bibliotheek een onmiskenbare rol van betekenis. Hamster: “Het is een taak van de bibliotheek om ervoor te zorgen dat laaggeletterdheid wordt teruggedrongen. Daarom is het mooi om te zien dat jong en oud er graag komt. En in groten getale. Er gaat veel energie uit van Bibliotheek Stadskanaal.”

Grote pluim voor de medewerkers

Uit cijfers blijkt dat de vestiging zeer goed wordt bezocht. Bezoekers lenen niet alleen veel boeken, maar doen ook graag mee aan de activiteiten. Zoals de Minecraftclub, waar Johans zoon recent erg enthousiast van thuiskwam. Zelf is Johan een keer aangeschoven bij het Taalhuis. Daar hoorde hij verhalen van dolgelukkige deelnemers die nu beter kunnen lezen en daarom brieven van instanties beter begrijpen. Hij deelt dan ook een grote pluim uit aan het team enthousiaste medewerkers en alle bibliotheekvrijwilligers, die al deze activiteiten mogelijk maken. “Mooi en zeer waardevol. De prijs voor Best presterende bibliotheek van Nederland die Stadskanaal in december won, vond ik dan ook helemaal terecht.”

Vakantie? Hamsteren!

Of Johan zelf ook graag leest? Jazeker. Hij komt vaak in de bibliotheek en dan meestal samen met zijn leesgrage en leergierige kinderen. Met plezier leest hij ze voor, bijvoorbeeld uit de recente favoriet Dummie de Mummie. En zodra Johan vakantie heeft, gaat er een flinke stapel boeken zijn koffer in. Zoals het werk van de Amerikaanse schrijver Joel Rosenberg, die een aantal boeken schreef over terrorisme in het Midden-Oosten en de wereldpolitiek combineert met fictie.

Tekst: Lieke van den Krommenacker
Fotografie: Stella Dekker

 

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.