Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview

René van Dort: “De Bibliotheek 3.0 is toegankelijk, levendig én lekker rustig”

René van Dort (51) is bezoeker en kersvers lid van de vernieuwde Bibliotheek Winschoten. Daarmee sluit hij het vierde abonnement in één gezin af.

Vraag René van Dort uit Nieuweschans naar zijn lievelingsboeken en aanraders, dan komt het woord ‘vogels’ daar eigenlijk altijd in voor. Het liefst leest hij plezierig geschreven non-fictie over de natuur met, als het even kan, een beetje een wetenschappelijke inslag. Recent was hij erg onder de indruk van De H is van Havik van Helen Macdonald en De man op de dijk van Elvira Werkman, een boek over de Grauwe Kiekendief die in ons land alleen nog in Noord-Groningen voorkomt.

Meer tijd om te lezen

“Haar boek bood een schat aan informatie, maar daarnaast ook persoonlijke verhalen, die heel mooi zijn samengebracht met de vogel waar het over gaat. Bijzonder knap geschreven”, concludeert René. Sinds januari van dit jaar haalt hij zijn boeken in de vernieuwde Bibliotheek Winschoten. Omdat hij niet langer fulltime, maar twintig tot dertig uur in de week werkt, blijft er voor Van Dort meer tijd over om te lezen. Alle reden om – opnieuw – lid te worden van de bibliotheek.

Vier abonnementen in één huis

Behalve een lezer, is René ook een voorlezer: vanaf het moment dat ze konden horen, heeft hij zijn drie kinderen elke avond met veel plezier voorgelezen. Vandaar wellicht dat het gezin altijd gezegend is geweest met een bibliotheekabonnement of vier. Schuilt in René misschien onbewust een ware bibliotheekambassadeur? “Ik zou mensen wel aanraden om lid te worden, ja!”

Voor ieder wat wils

De vernieuwde Bibliotheek Winschoten bevalt René goed, die het gebouw omschrijft als een toegankelijke plek met een prettige uitstraling. “Het is er op een bepaalde manier heel levendig. Er gebeurt van alles. Zo zie ik bijvoorbeeld volwassenen die taalles krijgen en kleine kinderen die voorgelezen worden.” Heel gezellig, vindt hij.

Even lekker blijven hangen

Tegelijkertijd is René blij met de vele hoekjes en gedeeltes waar het lekker rustig is. “Het is heel fijn dat er ook genoeg plekken zijn, waar je je even kunt terugtrekken om door een boek te bladeren of lekker te gaan zitten lezen.” Even lekker blijven hangen doet René dan ook vaker, sinds de bibliotheek is omgetoverd naar een 3.0-versie.

Altijd een stapeltje boeken mee

René is zo’n beetje elke twee weken in de bieb te vinden, waar hij altijd weer met een stapeltje boeken vandaan komt. Aan de activiteiten heeft hij zich nog niet gewaagd. “Maar het zou zomaar eens kunnen. Dat hangt natuurlijk wel een beetje af van de activiteiten.”

Tekst: Lieke van den Krommenacker
Fotografie: Stella Dekker
X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.