Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview

Marlies Veldhuis: “Het is belangrijk dat alle kinderen in aanraking komen met taal”

Marlies Veldhuis is jeugdverpleegkundige bij Consultatiebureau Hoogezand, waar BoekStartcoach Dineke Wijnsema wekelijks op bezoek komt om ouders en kinderen al vroeg het plezier van taal en lezen te laten ontdekken.

Je kind als baby al – gratis – lid maken van de bibliotheek? Dat kan met BoekStart, een project dat via Biblionet Groningen vorm krijgt in de provincie Groningen. De bedoeling van dit project is om kinderen al heel vroeg in aanraking te laten komen met (voor)lezen. Dat dit bevorderlijk is voor hun taalontwikkeling en woordenschat, daar zijn nog lang niet alle kersverse ouders zich goed van bewust. BoekStartcoach Dineke komt elke week bij het consultatiebureau over de vloer om voorleesondersteuning te geven.

Veel meer ouders bereiken

Jeugdverpleegkundige Marlies Veldhuis hoefde niet lang na te denken toen Dineke voorstelde om als BoekStartcoach te starten bij Consultatiebureau Hoogezand. “Het is fijn om zoiets toe te kunnen voegen op plekken waar ouders sowieso al naartoe komen. Zo bereik je veel meer ouders dan wanneer je er een apart evenement over het stimuleren van taalontwikkeling gaat organiseren.Voorlezen en praten met je kind is zo belangrijk voor het contact met je kind en voor de algehele ontwikkeling van een kind dat wij heel blij zijn met de aanvulling van de BoekStartoach.”

Kleine kindjes zijn net sponzen

In de drie uren per week die Dineke aanwezig is, probeert ze ouders vooral bewust te maken van het belang van vroeg beginnen met (voor)lezen. “Kleine kindjes nemen alles op, het zijn net sponzen”, zegt ze. Door bij het voorlezen bijvoorbeeld de plaatjes uit boekjes te benoemen, krijgen kinderen al allerlei woorden mee die ze niet horen in het dagelijks taalgebruik. Dat kunnen dierennamen zijn, maar ook namen van bloemen of voorwerpen: de takelwagen, een brandweerauto, het vliegtuig.

Een tasje vol informatie en cadeaus

Voor wie wil, heeft Dineke een tasje bij zich met daarin onder meer een folder over het maandelijkse BoekStartuurtje in Bibliotheek Hoogezand. Daar wordt voorgelezen, gezongen en gespeeld. Ook bevat de tas een waardebon voor het zogeheten BoekStartkoffertje dat ouders kunnen ophalen bij een bibliotheek in de buurt. In het koffertje zitten twee babyboekjes, een boekenlegger en flyers met meer informatie over BoekStart.

Een goede wisselwerking

Op het Consultatiebureau komen ouders uit alle bevolkingslagen en met verschillende achtergronden. “Alleen al de gemeente Hoogezand telt negentig nationaliteiten”, weet Dineke. Veel allochtone ouders komen ook graag naar de voorleesuurtjes in de bibliotheek, merkt ze. “Daar vertellen we ook over de BoekStartcoach op het Consultatiebureau en andersom. Dat is handig: zo is er een goede wisselwerking.”

Alle kinderen in aanraking met taal

Dankzij haar werk als BoekStartcoach komt Dineke niet alleen in gesprek met ouders die toch al van lezen houden, maar juist ook met ouders voor wie boeken en lezen niet vanzelfsprekend zijn, omdat ze de Nederlandse taal minder machtig of laagtalig zijn. “Voor ons is het belangrijk dat alle kinderen in aanraking komen met taal.”

Een speciaal BoekStarthoekje

Op het Consultatiebureau is een speciaal BoekStarthoekje ingericht, met een bank en een zuil waarin boekjes en informatie klaarliggen. Ouders reageren uiteenlopend op het initiatief, ervaren Dineke en Marlies. Soms kruipen kinderen onmiddellijk met een boekje op schoot.  Op andere dagen zijn zowel ouders als kinderen meer afwachtend. “Niks hoeft natuurlijk”, zegt Dineke. “De sfeer is gelukkig heel ongedwongen”, vult Marlies aan.

Een kwartier is maar kort

Marlies zou het werken met een BoekStartcoach elk consultatiebureau aanraden. Groninger gemeentes kunnen de dienst afnemen als uitbreiding op het bestaande BoekStartproject. Marlies: “Bij een bezoek kijken wij natuurlijk ook hoe kinderen zich ontwikkelen op taalgebied, maar in het kwartier dat we hebben, komt er nog veel meer aan bod. Als Dineke er is, kunnen we ouders doorverwijzen. Zij kan voor iedereen écht de tijd nemen als het om taalontwikkeling gaat.”

Tekst: Lieke van den Krommenacker
Fotografie: Stella Dekker

 

 

 

 

Lees ook: Marjolein Annelieke Knol: "Een ode aan de Grunneger Vraauwen: een podcastserie"

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.