Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview

Marjolein en Annelieke Knol: "Een ode aan de Grunneger Vraauwen: een podcastserie"

Marjolein en Annelieke Knol (28) maakten voor de Boekenweek 2019 en in opdracht van expertisecentrum De Verhalen van Groningen, samenwerkingspartner van Biblionet Groningen, de podcastserie De Groninger Vrouwengalerij: een ode aan Grunneger Vraauwen.

Nee, geen zussen
Nee, ze zijn geen zussen, maar vriendinnen. Die toevallig dezelfde achternaam dragen én even oud zijn. Vorig jaar bundelden Marjolein en Annelieke Knol hun creatieve krachten voor een podcastserie onder de naam ‘De Groninger Vrouwengalerij’. Het resultaat: twaalf afleveringen. Elke aflevering duurde zo’n vijf minuten en was te beluisteren in elke bibliotheek in de provincie én op theaterfestival Noorderzon.

Creatieve vrijheid biedt veel mogelijkheden

Een serie podcasts maken over sterke Groninger vrouwen die ook nog eens te luisteren is in alle Groninger bibliotheekvestigingen; de dames zouden er zo weer voor tekenen. “Het was vernieuwend en heel inspirerend om te doen”, zegt Marjolein. “We kregen ook alle creatieve vrijheid”, voegt Annelieke toe. “Heel fijn, dat bood ons veel mogelijkheden.”

Eregalerij van Groninger vrouwen

Aanleiding voor de podcastserie was de Boekenweek, waarin het thema ‘Moeder, de vrouw’ centraal stond. Ter viering dook in vrijwel elke bibliotheek in de provincie een eregalerij op met een grote foto van een bijzondere Groninger vrouw, wat tot stand was gekomen in samenwerking met expertisecentrum De Verhalen van Groningen. Om de galerij luister bij te zetten in de vorm van een podcastreeks, schakelde de organisatie Marjolein in.

Podcastmaker en theaterdocent

Al jaren werkt Marjolein als podcastmaker, meestal alleen. Maar dit keer niet. Rap riep ze de hulp in van vriendin Annelieke. Als ervaren theaterdocent wist zij wel raad met zo’n project, vermoedde Marjolein. “Het radio maken was voor mij helemaal nieuw”, zegt Annelieke. “Maar ik heb natuurlijk wel ervaring met verhalen en het schrijven van scripts. Ik kreeg er ontzettend veel energie van.”

Theater, maar dan door een microfoon

Omdat de Boekenweek ook nog eens samenviel met de viering van ‘100 jaar Vrouwenkiesrecht’, was een focus gauw gevonden. De dames speurden naar de levensverhalen van twaalf vrouwelijke emancipatiestrijders met Groningse wortels én naar een manier om hun geschiedenissen zo aansprekend mogelijk te vertellen. Bijna zoals in het theater, maar dan door een microfoon.

Gronings goud gevonden

Ze doken in boeken, zochten op internet en bezochten nu en dan een oude woon- of werkplek van een van hun ‘hoofdrolspelers’. Zo vonden ze via de huidige bewoner van een boerderij op het Hogeland waar vroeger operazangeres en boerendochter Angela Cona woonde, een zeldzame geluidsopname. Gronings goud. Marjolein: “In Italië was Cona een beroemde zangeres, terwijl hier bijna niemand haar kende.”

Machtigste vrouw van de Groninger Ommelanden
In elke aflevering horen we het duo om beurten verhalen – hun stemmen wisselen per alinea en soms na één zin – in een decor van passende achtergrondgeluiden. Natuurlijk komen Aletta Jacobs en Betsy Bakker-Nort aan bod, maar vooral ook minder bekende vrouwen als de vermeende heks Alke Engels en de ‘intimiderende machthebber’ Beetke van Rasquert. Zij groeide na het overlijden van haar steenrijke echtgenoot Wigbold van Ewsum uit tot de machtigste vrouw van de Groninger Ommelanden.

De slechterik in een sprookje

Van Rasquert is de makers bijzonder bijgebleven, omdat ze het beeld van de vrouw als goedaardige, inschikkelijke en welwillende held ontstijgt. Marjolein: “In een sprookje zou deze vrouw de slechterik zijn geweest. Het is een vrouw met ballen, ze is heel stoer en ze heeft veel voor elkaar gekregen door niet altijd aardig te zijn. Ik ben blij dat we dit verhaal ook konden vertellen.”

Glimlachen en wegdromen

Voor de podcastserie werden in alle 38 bibliotheekvestigingen in Groningen tijdelijk speciale luisterhoekjes ingericht, voorzien van een zuil met koptelefoons voor het luisteren. Een hele eer, vinden de twee dames. “Normaal gesproken maak je een podcast, maar ben je er niet bij als mensen ernaar luisteren. Dankzij zo’n opzet kun je luisteraars echt zien glimlachen of wegdromen.”

Standaard podcast-luisterplekken in de bieb

Het tweetal is dan ook groot voorstanders van standaard podcast-luisterplekken in de bibliotheken van Groningen, die volgens Marjolein goed zouden aansluiten bij het aanbod van luisterboeken. Ze ziet het al helemaal voor zich: lekker schommelen in een hangmat of onderuit gezakt in een zitzak luisteren naar een podcast of audioboek. Mocht er zo’n soort podcastproject komen, dan adviseert Annelieke om de podcasts ook online goed vindbaar te maken, zodat iedereen overal kan luisteren.

Luisteren naar de podcastserie

Voor wat betreft de Groninger Vrouwengalerij, niet getreurd: die is nog altijd te beluisteren via een van de podcast-apps op je mobiele telefoon, of via www.podcasts.apple.com.

Tekst: Lieke van den Krommenacker
Fotografie: Stella Dekker

 

 

Lees ook: Linda Hageman: "Samen optrekken voor meer geletterdheid"

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.