Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview

Linda Hageman: “Samen optrekken voor meer geletterdheid”

Linda Hageman is projectleider bij Stichting Lezen & Schrijven en zet zich samen met Biblionet Groningen in om de geletterdheid van Groningers te vergroten. Het afgelopen jaar hebben er verschillende samenwerkingsacties plaatsgevonden.

Tijdens de Week van de Alfabetisering vorig jaar september viel er in het openbaar vervoer in de provincie Groningen een aantal opvallende reizigers te ontwaren: reizigers met in hun handen een grote letter uit het woord ‘Taalheldenprijs’. De letters kwamen uit verschillende Taalhuizen van Biblionet Groningen, die elk een grote letter uit het woord hadden gekregen om mee te nemen naar de uitreiking van de Taalheldenprijs in Groningen.

Taboe rond laaggeletterdheid doorbreken

“Door met die grote letters per OV naar de uitreiking te reizen, wilden we aandacht trekken en mensen bewust maken van de problematiek rond laaggeletterdheid en de taboe doorbreken”, zegt Linda Hageman, projectleider bij Stichting Lezen & Schrijven. De stichting zette samen met Biblionet Groningen en andere partners de letteractie op poten. Immers, reizen met het openbaar vervoer is allesbehalve vanzelfsprekend voor laaggeletterden. Zo kunnen ze de borden niet altijd lezen en het opwaarderen van een ov-chipkaart kan lastig zijn.

Een hele brede ambitie

De letteractie is één van de acties waarin Biblionet Groningen en Stichting Lezen & Schrijven, samenwerkten. Binnen de samenwerking hebben ze gezamenlijke doelen. Linda: “Onze ambitie is heel breed: we leren mensen beter lezen, schrijven en rekenen, maar we helpen ze ook met digitale vaardigheden. Deze basisvaardigheden helpen mensen om zich gezonder en gelukkiger te voelen. Het maakt mensen en dus onze maatschappij sterker”.

Samen werken aan geletterdheid

Onder leiding van Stichting Lezen & Schrijven is ook het Provinciaal Bondgenootschap ontstaan, waarbij naast Biblionet Groningen onder meer het Alfa-college, Noorderpoort, het Leger des Heils, de gemeente Groningen en de Provincie Groningen zijn aangesloten. Samen zorgen zij voor het opzetten en uitvoeren van acties die bijdragen aan het vergroten van de geletterdheid in de regio, waaronder het symposium Samen werken aan geletterdheid dat vorig jaar op 23 november plaatsvond in het Forum Groningen.

Inzetten voor meer geletterdheid

“Met het symposium konden we laten zien wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd op dit gebied en waar we nog mee bezig zijn.” In de vorm van workshops presenteerden uiteenlopende organisaties en instellingen, zoals de Van Mesdagkliniek, hoe zij zich inzetten voor meer geletterdheid. Deelnemers konden onder meer oefenen met een VR-bril en een workshop bijwonen over het BoekStartproject van Biblionet Groningen, bedoeld om kinderen zo vroeg mogelijk in aanraking te laten komen met lezen en taal. Ook vertelden laaggeletterden over hun ervaringen.

Bewuster van de problematiek

De reacties op het symposium waren erg positief, zegt Linda. “We hadden een heel gevarieerd programma, waarin veel partijen een rol hadden: de provincie, gemeenten, maar ook werkgevers. Er ontstond ook een paneldiscussie, die een aantal werkgevers bewuster heeft gemaakt van de problematiek, welk risico je kunt lopen als organisatie en wat het kan opleveren als je investeert in de ontwikkeling van werknemers.”

Een waardevolle samenwerking

Linda vindt de samenwerking met Biblionet Groningen erg prettig. “Ze zijn op zowel lokaal als provinciaal niveau heel betrokken. En onze contactpersonen zoeken altijd de verbinding”, zegt ze. Ze hoopt dan ook op een voorzetting van de samenwerking. “Doordat je zo veel hebt samengewerkt, leer je elkaar beter kennen en dat is heel waardevol. We hebben veel samen opgebouwd. Ik moet er niet aan denken om dat weer allemaal opnieuw te moeten doen met een andere partner.”

Voor, maar vooral mét laaggeletterden

Voor de toekomst staat onder andere meer kennisdeling tussen de partners van het Bondgenootschap op het programma. En elkaar versterken, door helder te maken wat elke organisatie doet. Zowel onderling, als voor de doelgroep. “We vinden het heel belangrijk om te laten zien dat we voor, maar vooral ook mét laaggeletterden willen werken. Dat is heel belangrijk; zij weten wat ze nodig hebben. Daarbij kunnen we nog meer samenwerken dan we nu doen.”

Toename in het bereik

Het is lastig om het precieze effect van de activiteiten op laaggeletterdheid te meten, zegt Linda. In de afgelopen jaren zien de stichting en Biblionet Groningen wel een stevige toename in het bereik van laaggeletterden. “In die zin levert wat we doen veel op. En hopelijk lukt het om dat bereik nog veel groter te maken, want dat is nodig.”

Tekst: Lieke van den Krommenacker
Fotografie: Dick Pots

 

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.