Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview (december 2017)

Jeroen Kanning: 'Het lijkt op de Rijdende Rechter'

Jeroen Kanning (33) uit Zuidlaren is advocaat bij Rechtshulp Advocaten in Assen. Hij verzorgt samen met collega’s voor tal van bibliotheken het juridisch spreekuur.

Kortweg komt het juridisch spreekuur in de bibliotheek erop neer dat mensen er gratis en vrijblijvend juridisch advies kunnen inwinnen. Over ruzie met de buren, over een aankomende scheiding - en wat daar allemaal bij komt kijken - , de schuldsanering, een conflict met de werkgever, over alles.

Conflicten
Advocaat Jeroen Kanning ziet in zijn ‘gewone’ werk al van alles voorbijkomen, maar op het juridisch spreekuur in de bibliotheek zijn de vragen en conflicten nog diverser. ,,Ik mag er vanwege ons beroepsgeheim niets over vertellen, maar grofweg kan ik wel zeggen dat de diversiteit aan de onderwerpen hier enorm is. Van mensen die zijn aangehouden voor een delict tot mensen die willen weten hoe een verhoor werkt. Alles komt hier voorbij. Heel dynamisch.”

Laagdrempelig
Dat komt, meent hij, omdat de bibliotheek een laagdrempelige instantie is. Mensen stappen gemakkelijker bij een bibliotheek naar binnen dan bij een advocatenkantoor. Ze hoeven bovendien geen afspraak voor het spreekuur te maken. Maar bovenal, ze kunnen er anoniem naar binnen gaan, alsof ze even een boek lenen.

Emmen
,,We zijn er gewoon en we staan iedereen te woord over zijn rechtspositie.” Ooit begon Rechtshulp Advocaten ermee in de bibliotheek van Emmen, jaren geleden. Daar bleek zoveel vraag naar dat het spreekuur zich uitbreidde naar andere bibliotheken.

Psychologen
Ja, zegt Kanning, soms lijken hij en zijn collega's wel psychologen of maatschappelijk werkers, maar daarvoor zitten ze er niet. Zij helpen als jurist en geven juridisch advies. Dit mondt soms uit in serieus contact met Rechtshulp Advocaten. Die mensen ondersteunen ze dan ook in het vervolgtraject, zoals bij een gerechtelijke procedure.

Sociale functie
Kanning ziet nu hij er regelmatig te vinden is, de sociale functie van de bibliotheek. ,,Ik was jaren niet in de bibliotheek geweest en had het van vroeger als een beetje een duffe boel in mijn hoofd. Maar het is er heel modern en levendig, een plek waar je koffie drinkt en de krant leest en waar mensen met elkaar praten. Ik zie ook dat iedereen er komt, van jong tot oud en van rijk tot arm. Het is een plek die verbindt.”

Tekst: Marijke Brouwer
Fotografie: Martine Hoving 
 
X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.