Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview (december 2017)

Jan Hessel Kruit: 'Bibliotheek op school, regelrechte aanwinst'

Jan Hessel Kruit (64) uit Gasselte werkt al 44 jaar in het onderwijs, tegenwoordig als directeur van basisschool De Sleutel in Wildervank en van De Badde in Musselkanaal.

Hij ziet nog steeds kinderen die verrukt vertellen dat ze voor het eerst een boek mee naar huis hebben genomen. Een boek! Mee naar huis! In hun eigen tas! ,,Het komt dan soms wel verfomfaaid terug, maar dat moeten ze nog leren'', zegt Jan Hessel Kruit, die zijn beide basisscholen de afgelopen jaren verrijkt zag worden met een Bibliotheek op school. Drie jaar geleden De Sleutel in Wildervank, een jaar later volgde De Badde.

Bibliobus verdwenen
Beide scholen maakten voorheen altijd gebruik van de bibliobus. Dat er een einde kwam aan de bibliobus was een ramp, zegt Kruit. ,,De bevolking hier gaat gemiddeld genomen niet naar de bibliotheek een eindje verderop. Via de bibliobus hadden wij als school nog een beetje regie op het leesgedrag en het leesplezier van de kinderen.” Dat viel met het verdwijnen van de bibliobus weg.

Niet gewend
Hij drukt zich voorzichtig uit. Het gros van de kinderen op zijn scholen is van huis uit niet gewend aan boeken, kranten en tijdschriften. Ze krijgen het lezen niet met de paplepel ingegoten, de gewoonte om naar de bibliotheek te gaan is er meestal niet. Hoe erg de school het ook promootte, de kinderen gingen niet naar de bibliotheek.

Vrijwilligers
,,Terwijl lezen zo meehelpt aan de ontwikkeling van een kind!'', zegt Kruit geestdriftig. Hij kreeg in de gaten dat er mogelijkheden waren om een kleine bibliotheek binnen de school te krijgen. Samen met Biblionet Groningen boksten hij en zijn teams dat voor elkaar. Enkele ouders wilden er vrijwilliger zijn en kregen een opleiding vanuit de bibliotheek en zijn intussen behalve bibliothecaris ook leesstimulator en contactpersoon tussen leerkracht en leerlingen.

Ouders opvoeden
De resultaten zijn er, al gaat het stap voor stap, zegt Kruit. Kinderen willen wel, die dompelen zich graag onder in avonturen, willen de wereld verkennen. Maar om ze zo ver te krijgen, zegt hij, is een zaak van lange adem. ,,We proberen hierin ook de ouders op te voeden, dat ze een voorbeeldfunctie hebben, dat ze over boeken in gesprek gaan met hun kinderen. We geven aan dat kinderen op school van alles leren, maar dat lezen minstens zo belangrijk is, omdat het hun wereld en hun interesse vergroot. Lezen helpt je vooruit in het onderwijs en later op de maatschappelijke ladder.''

Langzaam
Hij hoort positieve reacties van ouders. Dat ze blij zijn met de Bibliotheek op school, omdat ze dan niet zelf naar de bibliotheek verderop hoeven te gaan. Dat ze het leuk vinden dat hun kinderen boeken lezen. ,,We zien vooruitgang, al gaat het langzaam'', zegt Kruit. Leerkrachten vinden de Bibliotheek op school geweldig, de kringgesprekken over boeken werken goed, kinderen steken elkaar aan. ,,Het maakt het werk nog iets intensiever'', zegt Kruit, zelf gek op lezen, al komt hij al jarenlang niet verder dan de kranten en vakliteratuur.

Tekst: Marijke Brouwer
Fotografie: Martine Hoving 
 
X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.