Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview

Dhr. Buist: 'Het lukte op een dag niet meer'

Jan Buist (85) was altijd smid en had daarbij een winkel in huishoudelijke artikelen. Hij leest graag boeken via zijn e-reader en heeft daarbij onlangs nog hulp gehad bij het e-bookspreekuur in Bibliotheek Grootegast.

Hij mag dan van 1931 zijn, hij heeft gewoon een laptop en een e-reader. Hij houdt van internet waar hij als nieuwsgierig aagje graag op grasduint. Het is een man van deze tijd.

Spanje
Die e-reader kreeg hij een keer voor zijn verjaardag van een van de kinderen. Had hij er zelf om gevraagd. ,,Dat leek me zo handig als we op vakantie gingen naar ons huis in Spanje. Dan hoef je geen boeken mee te slepen en bovendien leest het gemakkelijk, of je nou in de volle zon zit of in het donker.”

Downloaden
Het bleek een cadeau naar zijn hart, want hij verslindt er boeken op. Maar onlangs haperde het systeem. Buist wil niet betalen voor e-books, hij wil ze lenen via de bibliotheek en die heeft een enorme keus aan e-books. Dat treft, want Buist wil na zes detectives graag iets anders. Iets romantisch. Dat downloadt hij dan, maar dat lukte dus op een dag niet meer.

Oplossing
Toen hoorde hij van het e-bookspreekuur in de bibliotheek. Hij ging ernaartoe en bleek maar één dingetje verkeerd gedaan te hebben. ,,Ik leende ze wel, maar ik kreeg ze niet op mijn apparaat. Ze hielpen me fijn daar op het spreekuur, ik had mijn e-reader bij me en mijn laptop. Het was allemaal zomaar opgelost.”

Dikste boeken
Sindsdien leest hij zich weer een slag in de rondte. Op zijn e-reader. ,,Ik ben altijd een lezer geweest. Als kind op school koos ik niet voor titels maar voor omvang. De dikste boeken wilde ik lezen.”

Ramp
Buist komt graag in de bibliotheek. Hij vindt dat een bibliotheek net als het zwembad, het bejaardenhuis of de dokterspost thuis hoort in een dorp. ,,Grootegast zonder bibliotheek zou een ramp zijn.”

Tekst: Marijke Brouwer
Fotografie: Martine Hoving
 
X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.