Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview (december 2017)

Hiepko Lalkens: 'Ik geef computerles in de bibliotheek'

Hiepko Lalkens (72) is vrijwilliger in de bibliotheek in zijn woonplaats Winschoten. Hij helpt mensen wegwijs te worden op de computer.

 ,,Ik wil me maatschappelijk inzetten, dat hebben wij in de familie allemaal. Dat vinden we leuk, omdat het voldoening geeft. En je wilt wat te doen hebben, dus doe je het voor jezelf, dat maakt het dubbel leuk."

Zeeman
Hiepko Lalkens noemt zichzelf een zeeman in hart en nieren. Hij begon als matroos, klom op tot stuurman en zag heel wat van de wereld. Maar hij kreeg serieuze verkering en toen koos hij voor de wal waar hij ploegleider werd bij Philips. De afgelopen vijftien jaar was hij vrijwilliger bij het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee. Hij was er gids en later ook beheerder van de technische zaken, wat hem uiteindelijk toch te druk werd. Maar niks doen, dat is niets gedaan.

Vrijwilligerswerk
Hij las iets over het Taalhuis. ,,Het leek me leuk om les te geven in taal en rekenen, een keer heel iets anders.” Toen hij daartoe een cursus volgde, hoorde hij dat de bibliotheek vrijwilligers nodig had. Vandaar dat hij eens per week boeken op hun plek zet, wat hij een heerlijke bezigheid vindt.

Vliegende kiep
Als vrijwilliger bij de computercursussen in de bibliotheek is hij vliegende kiep. ,,Ik help mee als het nodig is, maar ik zet net zo gemakkelijk koffie. Het is een leuke cursus waar evengoed mensen van 90 als van 40 jaar zitten. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze weinig van computers weten. Via de cursus gaat er een wereld voor hen open.”

Vervolgcursus
Ze leren de basisdingen, zoals de computer aanzetten, een mail typen en verzenden. Maar ook zoeken op internet of hoe je in contact kunt blijven met familie via Facebook. Ze vinden het vaak zo interessant dat ze ook naar de vervolgcursus komen, Digisterker.” Deze cursussen zijn overigens voor iedereen. En gratis. Ook voor wie geen lid is van de bieb.

Tekst: Marijke Brouwer
Fotografie: Martine Hoving
 
X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.