Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview

Didy Pijpker: “Het leukste aan dit project? Dat het voor het ‘echie’ is!”

Didy Pijpker, docent Nederlands op de Rutger Koplandschool in Siddeburen, is altijd in voor een vakoverstijgend project. Haar brugklassers mochten vorig jaar september met Minecraft ontwerpen maken voor het plein bij het nieuwe MFC in Siddeburen.

Didy weet het zeker: het inzetten van jongeren bij projecten uit het bedrijfsleven of van de overheid is een hartstikke goed idee. “Hun denken kent geen grenzen, ze zijn heel creatief. Dat werkt verfrissend. Bovendien leren ze samenwerken en leren ze dat niet alles wat ze verzinnen zomaar kan en dat je rekening moet houden met elkaar. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Ontwerpen in Minecraft

Dat moeten het bestuur van het nieuwe multifunctioneel centrum (MFC) in Siddeburen, de provincie Groningen en Biblionet Groningen ook gedacht hebben. Zij vroegen de brugklassers van de Rutger Koplandschool om ontwerpen te maken voor het plein en de OV-hub van het MFC, dat verrijst in de voormalige kerk van het dorp. De leerlingen ontworpen met behulp van Minecraft, een videogame waarin je kunt bouwen en ontwerpen met blokken.

Proces in één dag

De leerlingen kregen op 2 september één dag de tijd om hun plannen uit te werken in de Viskenij, het gebouw waarin de kerk tijdelijk zit. Biblionet Groningen voorzag het gebouw speciaal voor het project van computers.  Arnoud Wilpstra, eLAB-medewerker bij Biblionet Groningen, hielp de leerlingen bij het maken van de ontwerpen in Minecraft. Maar voordat iedereen achter een beeldscherm kroop, bezochten de scholieren eerst het MFC, om van dichtbij te bekijken wat ze zouden gaan ontwerpen.

Hufterproof als voorwaarde

“Dat was heel leuk”, zegt Didy. “Daar kregen ze meer uitleg over hoe het eruit moet komen te zien en wat de randvoorwaarden waren waar ze zich aan moesten houden. Zoals veiligheid, ruimte voor elektrische oplaadpunten en duurzame oplossingen. En de ontwerpen moesten hufterproof zijn.”

Laat dat maar aan de scholieren over

“Nou, laat dat allemaal maar aan de scholieren over.” In verschillende groepjes bedachten en ontwierpen de leerlingen in een paar dagen tijd onder meer een hufterproof ondergrondse fietsenkelder, een plein met lichtblokken voor de veiligheid en een ingenieus buizensysteem voor de afvoer, opvang en het hergebruik van water. Ook ontworpen ze een glazen tunnel van doorzichtig en heel dik glas, zodat mensen ook in het donker zonder zorgen van de ene naar de andere kant konden komen.

De scholieren werden geroemd

De glazen tunnel was een eyeopener, maar helaas niet haalbaar, oordeelden de opdrachtgevers over de tunnel na een presentatie van alle ontwerpen op 5 september. Het idee van veel licht vonden ze niettemin inspirerend en goed bedacht. Ook roemden ze de jonge ontwerpers omdat hun plannen voor wel tachtig of soms zelf negentig procent aan de voorwaarden voldeden.

Nog even afwachten

Of de scholieren straks iets van hun ontwerpen in het MFC terugzien, is nog even afwachten. Het definitieve ontwerp is nog niet klaar. “Maar ze waren erg enthousiast over de ontwerpen van de scholieren voor de OV-hub”, zegt Didy. “Ze hebben me gevraagd de foto’s en de toelichting op de plannen naar ze op te sturen. Dus wie weet!”

School naar Hoogezand

Didy weet niet of het project ertoe heeft geleid dat scholieren ook buiten dit schoolproject naar de bibliotheek trekken voor andere activiteiten in het eLAB, zoals de reguliere Minecraftmiddagen. Didy: “Het dichtstbijzijnde eLAB zit in Bibliotheek Hoogezand en de school in Siddeburen. Maar ik ben ervan overtuigd dat als onze school in Hoogezand had gezeten, leerlingen er automatisch vaker naartoe zouden gaan.”

Niet voor de flauwekul

Didy zou heel graag vaker meewerken aan samenwerkingsprojecten als deze. “Ik vind het fantastisch dat het kan en dat het zo goed en snel geregeld kan worden. Voor de scholieren is het ook geweldig om zoiets een keer mee te maken. Het ‘echte’ karakter van dit project is heel mooi, dat ze weten dat ze het niet voor de flauwekul doen.”

Tekst: Lieke van den Krommenacker
Fotografie: Stella Dekker

 

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.