Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview

Diana Klopman: “Dankzij de spelletjes uit de Breinbieb kan ik honderduit kletsen met dementerende ouderen op mijn werk”

Diana Klopman (49) uit Hoogezand heeft meerdere keren deelgenomen aan een activiteit van de Breinbieb in Bibliotheek Hoogezand. Ze werkt bij Woonzorgcentrum Gockingaheem in Noordbroek.

Diana is niet zo’n prater. Net als een oudere heer die in Woonzorgcentrum Gockingaheem in Noordbroek woonde en moeilijk uit zijn woorden kwam. “Dan is het lastig om een gesprek op gang te brengen en te houden”, zegt Diana. Tot ze op een dag dat ene doosje in handen kreeg, een spel uit de Breinbieb in Bibliotheek Hoogezand.

Een diepgaand gesprek

“In het doosje zaten allemaal kaartjes met vragen erop die we elkaar konden stellen”, herinnert Diana zich. Ruim twee jaar werkt ze als assistent woonzorg in de Gockingaheem. Ze kookt voor de bewoners en zorgt dat ze bezig blijven, met spelletjes of gewoon een gezellig praatje. Dankzij het vragenspel ontstond een diepgaand gesprek met de man met wie ze tot dan toe weinig woorden wisselde. “We hebben over het hele leven gepraat. Ik leerde hem op een hele andere manier kennen. Ik ging met een heel tevreden gevoel naar huis.”

De Breinbieb ontdekt

Al sinds ze zich kan heugen, is Diana een fervent bibliotheekbezoeker. Zeg maar gerust een bibliotheekambassadeur. “Ik kom veel in de bibliotheek, elke week wel een of twee keer.” Een poosje geleden was ze op zoek naar een boek over dementie, omdat ze vaak werkt met mensen die in meer of mindere mate dement zijn. Omdat ze het niet meteen kon vinden, richtte Diana zich tot een medewerker.  “Zij vertelde me dat de boeken over dementie in een speciale hoek in de bibliotheek lagen.” De Breinbieb. Diana: “Ja, ik was natuurlijk gelijk enthousiast.”

Minibieb-in-de-bieb

De Breinbieb in Bibliotheek Hoogezand werd op 9 mei 2019 geopend. Het is de tweede in zijn soort; Bibliotheek Delfzijl heeft er ook een. De speciale minibieb-in-de-bieb ligt vol met boeken en materialen voor en over het brein, van romans en informatieve boeken tot dvd’s, folders en allerhande spelletjes.

Aandacht voor dementie

Diana besloot een bijeenkomst van de Breinbieb bij te wonen. Sommige deelnemers hadden in hun nabije omgeving te maken met iemand met dementie, andere deelnemers waren zelf dementerend. “Een fysiotherapeut vertelde over dementie en gaf ons tips over hoe je kunt omgaan met mensen met dementie. Ik vind het heel goed en leuk dat er zo veel aandacht is voor het onderwerp.”

Nieuwe dingen leren

Diana erfde de bibliotheekliefde van haar moeder. Geregeld komt ze met een hele stapel boeken thuis, ook al bemoeilijkt woorddyslexie haar het lezen behoorlijk. Het meest houdt ze van informatieve boeken. “Ik lees graag over mijn hobby’s en daar heb ik er nogal wat van: handwerken, koken, tuinieren, dieren. Ook boeken over de oorlog interesseren me. Of, als ik niet zo goed in mijn vel zit, dan lees ik wat ik daaraan kan doen. Zo leer ik steeds weer nieuwe dingen.”

Nu al een succes

Het mag dan ook geen verrassing heten dat Diana een bezoek aan de bibliotheek en zeker ook de Breinbieb warm aanbeveelt in haar omgeving. En met succes. Ze lacht. “Ik keek laatst in een van onze huiskamers en zag twee spelletjes uit de Breinbieb liggen die ik niet zelf had geleend. Dus er is in elk geval één collega die er ook graag komt!”

Prentenboek valt in de smaak

Diana houdt ervan om de bewoners aldoor te blijven uitdagen. Over het aanbod van de Breinbieb is ze tevreden. “Ik kijk regelmatig of er weer nieuwe dingen zijn. Er zit telkens verandering in hoeveel de bewoners kunnen en wat ze leuk vinden, dus het is fijn dat ik kan variëren met de activiteiten. Ook al vergeten ze dingen snel.” Diana leent het liefst spelletjes uit de Breinbieb. Al viel het prentenboek dat ze laatst meenam ook in de smaak. Althans, bij de bewoonster met wie ze het bekeek. “Voor mij was het iets minder leuk, want ik hoorde die week steeds hetzelfde verhaal!”

Tekst: Lieke van den Krommenacker
Fotografie: Stella Dekker

 

 

Lees ook: Boelo Tijdens: "De bibliotheek als vraagbaak voor boeren"

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.