Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview (december 2017)

Leerkracht Debbie van de Wetering: 'Als je een boek leest, ben je op reis'

Debbie van de Wetering (35) uit Veendam heeft in haar werk vaak te maken met de bibliotheek, onder meer vanwege het project Vakantielezen.

Elke ochtend laat ze ‘haar’ kinderen een kwartier stillezen. Muisstil is het dan in de klas. ,,Ze vinden het lekker om op die manier de dag te beginnen. Ze zijn net wakker, hebben ontbeten en dan even wegduiken in hun boek. Heerlijk.”

Achterstand
Debbie staat inmiddels tien jaar voor de klas en weet zodoende wat kinderen prettig vinden en waar ze baat bij hebben. Ze merkt dat er vrij weinig gelezen wordt. ,,Er is weinig boekaanbod en daardoor kunnen kinderen een achterstand in technisch lezen oplopen.”

Samenwerking
Vandaar dat ze de samenwerking met de bibliotheek toejuicht. Er zijn tal van projecten waarmee de bibliotheek schoolkinderen aan zich probeert te binden. Van Scoor een Boek! tot voorstellingen tijdens de Kinderboekenweek. ,,De bibliotheek is heel actief”, vindt Van de Wetering.

Vakantielezen
Blij is ze ook met het Vakantielezen, een project waarbij er enkele weken voor de zomervakantie een bibliotheekmedewerker in groep drie en vier komt die het lezen stimuleert door met de kinderen op reis te gaan. ,,Als je een boek leest, ben je immers ook op reis”, vertaalt Van de Wetering.

Bingo
Om het leuk te maken is er een bingospel. Lezen kinderen in de zomervakantie en krijgen ze daarmee hun bingokaart vol? Dan kunnen ze een presentje halen in de bibliotheek. ,,Belangrijker dan die volle bingokaart is dat de kinderen gaan vertellen over de boeken die ze lezen. Ze vinden het leuk om uit te leggen waarom ze een boek mooi vonden. Omdat het grappig was bijvoorbeeld, of spannend.

Leessmaak
"Het ontwikkelen van een eigen leessmaak is belangrijk, want daardoor gaan ze van lezen houden”, zegt Van de Wetering. Althans, het gros. Sommige kinderen vinden er echt niks aan. Daar helpen geen tien projecten of cadeautjes tegen. ,,Maar de meeste kinderen vinden leren lezen en schrijven leuk. Taal krijgt betekenis, ze ontdekken zo veel.”

Gratis
Ze zou alle ouders van de wereld willen aanraden om vooral veel te lezen met jonge kinderen. Elke dag tien minuutjes. ,,Lezen moet leuk zijn. Kies boeken die aansluiten bij de belevingswereld van het kind, samen voorspellen wat er gaat gebeuren. Houdt een kind niet van gewone boeken, laat hem dan lekker strips lezen. En,” ze wil het toch nog even zeggen: „de bibliotheek voor kinderen is gratis. Dat weten veel ouders niet!”

Leesdip
,,Ik heb gemerkt dat kinderen dankzij Vakantielezen geen leesdip krijgen. Hun AVI-leesniveau blijft mooi op peil, ze kunnen zich na de zomervakantie veel makkelijker door ontwikkelen.”

Tekst: Marijke Brouwer
Fotografie: Martine Hoving
 
X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.