Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview

Boelo Tijdens: "De bibliotheek als vraagbaak voor boeren"

Boelo Tijdens (48) bestiert een akkerbouwbedrijf in Nieuw-Beerta. Met zijn vragen over een subsidieaanvraag ging hij te rade bij het inloopspreekuur van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) in Bibliotheek Stadskanaal.

‘Zijn’ bibliotheek is eigenlijk die in Winschoten, of hij gaat soms naar de vestiging in Finsterwolde. Omdat hij eind vorig jaar twee afspraken had in de buurt van Stadskanaal, besloot akkerbouwer Boelo door te rijden en daar het spreekuur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland binnen te lopen. SNN verstrekt subsidies om de duurzame, innovatieve ontwikkeling van Noord-Nederland te stimuleren.

Gezicht bij stem

“Ik hang regelmatig met ze aan de telefoon”, zegt Boelo, die van SNN een subsidie heeft ontvangen zodat hij kan beginnen met biologische landbouw. Over de afhandeling van de subsidieverstrekking had hij nog wat vragen. “Daarvoor had ik ook kunnen bellen, maar het leek me handig om ook een keer met een medewerker van SNN aan tafel te zitten. Dan kun je elkaar direct eens de hand schudden en heb je voortaan een gezicht bij degene met wie je praat.”

Gerichte vragen en duidelijke antwoorden

Voor het inloopspreekuur zaten drie medewerkers van SNN klaar aan een grote tafel om vragen te beantwoorden. “Er maakten niet heel veel mensen gebruik van het spreekuur die dag, maar het was wel heel druk in de bibliotheek”, herinnert Boelo zich. “We hebben een half uurtje zitten keuvelen. Ik kreeg de mogelijkheid om te vertellen over de biologische landbouw waar ik me mee bezig houd en heb een paar gerichte vragen gesteld en daar antwoorden op gekregen. Heel prettig.“

Een moderne jas met meer zakken

De akkerbouwer zegt onder de indruk te zijn van het gebouw waarin Bibliotheek Stadskanaal is gevestigd. Het heeft de prettige bibliotheekuitstraling die hij kent uit zijn jeugd, alleen dan gestoken in een moderne jas met meer zakken. De bibliotheek is er al lang niet meer alleen voor de uitleen van boeken, weet ook Boelo: “Tijden veranderen en zo ook de bieb”.

Lekkere koffie

Hij vindt de bibliotheek een zeer geschikte locatie voor vragenuurtjes als die van het SNN. “Bij dit soort dingen wil je toch graag dat er parkeergelegenheid is en dat ze plaatsvinden in een overzichtelijke ruimte, zodat je niet hoeft te zoeken. En, niet onbelangrijk: er is lekkere koffie.”

Van avonturenboek naar vakliteratuur

Boelo: “Het mooiste is natuurlijk als mensen die komen voor zo’n spreekuur ook gelijk een boekje meenemen, of andersom.” Dit zat er voor Boelo dit keer niet in. Aan lezen komt hij door zijn werk te weinig toe, vindt hij. “Vroeger was ik elke week in de bibliotheek, toen nog in Nieuweschans, twee kilometer bij mijn ouderlijk huis vandaan. Ik nam wekelijks drie boeken mee, vaak avonturenboeken, zoals de Arendsoogboeken of Tonke Dragt en Thea Beckman. Ik heb heel goede herinneringen aan de bieb. Als ik nu lees, is het vaak vakliteratuur. Ik zou er wel graag meer tijd voor willen hebben.”

Het plezier in lezen doorgeven

Boelo heeft twee zoons, waarvan er eentje niet gauw voor zijn plezier een boek zou pakken, vooral omdat hij dyslectisch is. “Hij zit in 3 atheneum en heeft behalve wat hij voor school moet lezen nog nooit wat anders gelezen dan de Donald Duck”, zegt Boelo. Zijn andere zoontje, die in groep 7 van de basisschool zit, leest juist heel graag en veel. Net als zijn vader is hij dol op jeugdavonturenboeken.

Aanrader

Ten slotte zou Boelo een bezoek aan het SNN-spreekuur zijn collega’s zeker aanraden. “Als ik nog eens een vraag heb en er wordt weer een spreekuur georganiseerd, ben ik absoluut geneigd om er weer gebruik van te maken. Zeker als het in Bibliotheek Winschoten zou zijn. Het was ook heel leuk om te praten over het verhaal achter mijn subsidieaanvraag.”

Tekst: Lieke van den Krommenacker
Fotografie: Stella Dekker

 

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.