Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview (december 2017)

Anje Kuiper: 'Ik kom en ga met een glimlach!'

Anje Kuiper (67) woont in Winschoten waar ze al jaren lid is van de bibliotheek. Ze heeft de bibliotheek zien veranderen. En sinds kort is ze er ook vrijwilliger.

,,Ik heb net een nieuwe knie, dus soms ben ik gesloopt aan het einde van een middag vrijwilligerswerk in de bibliotheek. Ik zorg ervoor dat alle boeken op de juiste plek komen te staan. Maar ik doe het graag, ik had hier veel eerder vrijwilliger moeten worden. De boeken, de sfeer, ik kan helemaal niet omschrijven waarom ik het zo leuk vind.

Glimlach
Ik kom met een glimlach en ik ga met een glimlach. Het is misschien een beetje vergelijkbaar met wat ik ook graag doe: rondsnuffelen in een boekenwinkel, zonder dat ik er ooit een boek koop trouwens. Ik leen ze gewoon bij de bieb!”

Wel zo gemakkelijk
Aan het woord is Anje Kuiper. Ze is al jaren trouw lid. De bibliotheek is natuurlijk wel veranderd in al die jaren. Nieuw abonnement, zonder boete, nieuwe uitstraling en zelfservice. Maar Anje vindt dat geen probleem: ,,Ik vind het positieve veranderingen. Ik kan nu alles zelf doen. Dat is wel zo gemakkelijk. Het boetevrije abonnement vind ik ook fijn. Ik krijg nu iedere keer een herinneringsmail als het weer tijd is om de boeken terug te brengen.”

Klik & Tik-cursus
Maar Kuiper doet meer in de bibliotheek dan alleen tussen de boeken zitten. Ze wilde ook beter leren omgaan met de computer. Afgelopen voorjaar volgde ze de zogeheten Klik & Tik-cursus, een computercursus voor beginners. En met resultaat. ,,Ik geef nu zelf ook wel eens de Klik & Tik-cursus, aan mensen van 75 of 80 jaar. Zo leuk om te doen.

Rammen
Ik hielp onlangs een mevrouw die bij wijze van spreken nog nooit een computer had gezien, laat staan dat ze wist wat ze ermee moest. Ze was een typemachine gewend, dus ze ramde op haar toetsenbord, maar ze vond het hartstikke leuk! Ze keek er echt naar uit dat ze de laptop van haar zoon kreeg. Daar doe je het voor.”

Onrustig
Kuiper is al lid van de bibliotheek zo lang ze zich herinnert. ,,Minimaal sinds mijn achttiende, misschien nog wel eerder. Ik kom er vaak. Soms eens per drie weken, soms elke week en toen ik met mijn knie zat, las ik elke dag een boek. Als ik geen boeken in huis heb, word ik onrustig.”

Nieuwe aanwinsten
Ze leest van alles: literatuur, luchtige liefdesromans, streekromans, biografieën, waargebeurde verhalen. Ze leent er ook tijdschriften, kookboeken, hobbyboeken. ,,Ik vind er de wereld, ik ben heel breed geïnteresseerd.” Het eerste wat ze doet als ze de bibliotheek binnenstapt, is de tafel met nieuwe aanwinsten bekijken.

Melkboer
,,Mijn dochter heeft het boekenvirus ook, mijn man las ook graag. Hij leeft niet meer. Nu ik alleen ben, duren de dagen lang en mis ik wel eens de sociale contacten die ik via mijn werk had. Ik heb 21 jaar pakketjes bezorgd voor DHL, hartstikke leuk werk omdat je veel contact hebt met mensen. Mijn vader had dat vroeger als melkboer in Westerbroek ook, ik heb dat vast van hem.”

Tekst: Marijke Brouwer
Fotografie: Martine Hoving
 
X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.