Magazine pager

Biblionet Groningen magazine

Interview

Anja Reenders: "Samen de hele provincie bereiken met culturele activiteiten"

Anja Reenders is projectleider bij De Verhalen van Groningen. De 38 bibliotheken van Biblionet Groningen in de provincie zijn ideale locaties voor de activiteiten die ze organiseert, zoals de Cafés van de Vrijheid.

De Vrijheidscafés vonden vorig jaar plaats in elke Groninger gemeente. Het doel van de bijeenkomsten was het delen en ophalen van – uiteindelijk – 75 iconische verhalen uit de regio, die samen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen vertellen.

Ruggengraat van het provinciale programma

De 75 verhalen worden dit jaar op allerlei manieren verbeeld en doorverteld door schrijvers, dichters, muzikanten, theatermakers, beeldend kunstenaars en andere enthousiaste Groningers. Daarbij was ook de samenwerking met VRIJDAG Advies belangrijk: dankzij hun grote provinciale netwerk kwamen er veel creatievelingen opdagen en zij verzorgden de match tussen de verbeelders en de verhalenvertellers. Het project is de ruggengraat van het provinciale programma 75 jaar Vrijheid in Groningen, dat gedurende heel 2020 75 jaar vrijheid viert en herdenkt.

Alle verhalen krijgen een plekje

Anja Reenders kan zich het Café van de Vrijheid in Bibliotheek Oude Pekela nog goed herinneren. Daar ontstond wat commotie omdat zo veel mensen graag hun verhaal kwijt wilden en niet iedereen zich vertegenwoordigd voelde. Anja: “Het Oranje Bevrijdings Comité Pekela greep toen heel mooi in door te zeggen: wij nemen de leiding, we gaan alle ideeën bijeenbrengen en samenwerkingspartners zoeken, zodat zowel verhalen uit Oude als Nieuwe Pekela een plekje krijgen.”

Hoe hecht een gemeenschap kan zijn

Zo ontstond binnen een mum van tijd een gedeeld project dat jong en oud met elkaar verbond en prachtig illustreerde hoe hecht een gemeenschap kan zijn. “Precies waar de Cafés van de Vrijheid voor waren bedoeld”, blikt ze terug.

Voor beide een mooie toevoeging

De bibliotheek bleek de ideale plek om de Vrijheidscafés te organiseren, aldus Anja. “Vanuit de provincie hebben wij de opdracht om inwoners in heel Groningen een podium te bieden, dat doen we onder meer met activiteiten zoals de Cafés van de Vrijheid. Het is daarbij aan ons om bij onze projecten de juiste locaties te zoeken. Biblionet Groningen heeft een heleboel bibliotheken, waar dit project mooi in de programmering past. Bovendien past dit heel goed in het concept dat de bibliotheek laagdrempeliger wil zijn en dat er meer gebeurt dan alleen boeken uitlenen.”

Een snelle, soepele samenwerking

Dankzij de structurele samenwerking die er al was tussen De Verhalen van Groningen en Biblionet Groningen, kon alles snel geregeld worden. En die snelheid was geboden, omdat het programma in relatief korte tijd op poten moest worden gezet. “We zijn in juli begonnen en moesten in november klaar zijn. Dat was zonder de samenwerking met Biblionet Groningen, VRIJDAG Advies en de andere steuninstellingen niet gelukt.”

Thee van paardenbloemen

Behalve voor de locatie en toepasselijke boeken voor mensen om in te snuffelen, zorgden de medewerkers van Biblionet Groningen ook voor andere belangrijke randvoorwaarden, zoals de catering. “Zij kwamen met mensen op de proppen die wij anders niet hadden gevonden”, zegt Anja, “Neem Geerte van den Wildenberg, die alle bijeenkomsten voorzag van ‘oorlogshapjes’, hapjes geboren uit schaarste, zoals thee getrokken van paardenbloemen en rode bietenmoes voor op toastjes. Ze had er ook hele interessante verhalen bij. Daar waren wij nooit op gekomen.”

Waardevolle dwarsverbanden zorgen voor mooie projecten

Omdat De Verhalen van Groningen al een aantal jaren partner is van Biblionet Groningen, kan Anja uitkijken naar nog meer samenwerkingen. En dat doet ze met plezier. De dwarsverbanden met Biblionet Groningen en andere zogenaamde provinciale steuninstellingen zoals VRIJDAG Advies zijn zeer waardevol, besluit ze. “Als iedereen zijn netwerk inzet voor een programma als dit, dan bereiken we samen de hele provincie met interessante, doelgroepgerichte activiteiten en projecten.”

Tekst: Lieke van den Krommenacker
Fotografie: Stella Dekker

 

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.