2021-2022

Aanbod kinderopvang

Aanbod kinderopvang

Voorlezen is een feestje! Het prikkelt de fantasie en is belangrijk voor de taalontwikkeling van ieder kind. Jij als pedagogisch medewerker speelt daarin een belangrijke rol. Wij helpen je graag met inspirerende programma’s en projecten, speciaal ontwikkeld voor de kinderopvang. Want, groot worden? Dát doe je met de bibliotheek. 

Wat gaan we doen in 2021-2022:

Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht bij je contactpersoon van de bibliotheek.

In de spotlights

Uitgelicht

1/9
 • Lezen met Boekstart en de Bibliotheek op school werkt!

  Het gebrek aan leesvaardigheid bij kinderen is een groot en groeiend probleem. Van alle 15-jarigen in Nederland loopt 24% het risico om laaggeletterd te worden. Op het vmbo-basis geldt dit voor 67% van de leerlingen; op het vmbo-kader gaat het nog altijd om 47%.

  Deze kinderen hebben daardoor minder kans op een fijn leven. Preventie van laaggeletterdheid is zodoende ook preventie van een heel scala aan persoonlijke en maatschappelijke problemen.

  Met de landelijke leesbevorderingsprogramma’s BoekStart en de Bibliotheek op school stimuleren we kinderen van jongs af aan om te lezen. Op die manier willen we leesplezier bevorderen en laaggeletterdheid voorkomen.

  Lees via deze link de publicatie van Stichting Lezen waarin zij aantonen dat Boekstart en de Bibliotheek op school hun vruchten afwerpen. 

   

   

 • Leesbevordering in de kinderopvang wordt onderkend

  Uit recent onderzoek van Stichting Lezen blijkt dat het belang van leesbevordering in de kinderopvang onderkend wordt. Toch wordt dit nog lang niet altijd verankerd in beleid.

  Zowel managers als pedagogisch medewerkers vinden regelmatig voorlezen leuk en belangrijk, en op de groep gebeurt dit dan ook (zeer) regelmatig. Desalniettemin is er niet altijd aandacht voor voorlezen in beleidsplannen van kinderopvangcentra. Driekwart van de instellingen heeft geen apart voorleesplan, en de helft heeft voorlezen niet opgenomen in het beleids- of werkplan. Een derde van de instellingen heeft voorlezen in geen enkel plan opgenomen. In dit onderzoek van Stichting Lezen is speciale aandacht uitgegaan naar de deskundigheid van pedagogisch medewerkers als het gaat om voorlezen.

  Uit het onderzoek blijkt dat zij vooral behoefte te hebben aan ondersteuning bij het stimuleren van ouders om thuis te lezen, het signaleren van laagtaalvaardige gezinnen en het rekening houden met taalverschillen tussen kinderen.

   

   

 • Monitor Boekstart inzetten in de kinderopvang

  Om bibliotheken te ondersteunen bij het inzetten van de Monitor BoekStart in de kinderopvang hebben we de afgelopen tijd twee nieuwe tools ontwikkeld. Kees Broekhof en Nicolien de Pater hebben het webinar 'Masterclass analyse monitorgegevens BoekStart in de kinderopvang' gegeven en er is een promotiefilm over het belang van de Monitor.

  In deze video vertellen de locatiemanager en een pedagogisch medewerker van de kinderopvang en de onderwijsspecialist van de Bibliotheek hoe zij de BoekStartmonitor inzetten en wat zij met de resultaten van dit meetinstrument doen. De Monitor BoekStart in de kinderopvang heeft als doel de voorleesomgeving en het gedrag van de pedagogisch medewerker rondom leesbevordering te optimaliseren.

  Lees hier meer over het webinair. 

   

   

 • Digitale prentenboeken

  Digitale prentenboeken hebben een positief effect op zowel woordenschat als verhaalbegrip. Kinderen zijn, meer dan bij andere activiteiten, betrokken bij een digitaal prentenboek en worden erdoor geactiveerd: woorden nazeggen, bewegen en nadoen; dat heeft allemaal een positief effect op hun taalontwikkeling. Het samen kijken van een digitaal prentenboek leent zich ook goed als groepsactiviteit. Ongedurige kinderen die niet goed stil kunnen zitten bij een papieren boek raken erdoor betrokken, ze zijn vaak wel geboeid door de digitale versie.

  In veel kinderopvanglocaties werken pedagogisch medewerkers echter nog niet met digitale prentenboeken, hooguit als het zo uitkomt of als leuk tussendoortje. Dit kan verschillende redenen hebben. Om pedagogisch medewerkers over de streep te trekken, is er deze brochure. Lees er hier meer over! 

   

   

   

 • Digitale geletterdheid

  De KB organiseerde tijdens de Media Ukkie Dagen (26 maart t/m 3 april) het Digitale Digistart Congres in de vorm van dagelijkse blogs om optimaal op de hoogte te komen van alle nieuwe informatie op het gebied van mediaopvoeding voor 0 tot 6 jaar. 

  Als kernpartner van Netwerk Mediawijsheid stimuleert de KB de bibliotheken om met hun activiteiten de digitale geletterdheid bij kinderen en jongeren te vergroten. Zo werden bibliotheken in het kader van de Media Ukkie Dagen uitgenodigd om vragen te verzamelen die ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen. Dit heeft geleid tot de Mediawolk

  Ook werd aan professionals, die op het oorspronkelijke Digistart Congres zouden spreken, gevraagd een bijdrage te leveren aan het digitale Digistart Congres in de vorm van een blog. Via deze link lees je daar een aantal van. 

   

 • VoorleesExpress

  Bij gezinnen die deelnemen aan de VoorleesExpress worden kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand twintig weken lang iedere week thuis voorgelezen door een voorleesvrijwilliger. Dat helpt bij de taalontwikkeling én is heel gezellig. 

  Doet jouw gezin mee aan de VoorleesExpress, dan krijg je 20 weken lang wekelijks bezoek van een vaste vrijwilliger. Deze vrijwilliger houdt van voorlezen en heeft bovendien een cursus gevolgd om voorlezen nog leuker te maken. Samen bouwen jullie een band op. Niet steeds nieuwe mensen, maar een vast gezicht waar je kind zich vertrouwd bij voelt. Ook zal de vrijwilliger laten zien hoe je in de toekomst zelf samen kunt genieten van voorlezen. Je kind krijgt meer plezier in lezen en dat is goed voor de taalontwikkeling. Is de VoorleesExpress wat voor jouw gezin? Of ken je een gezin dat een voorlezer kan gebruiken? Aanmelden kan via Centrum Jeugd en Gezin, kinderopvang, Humanitas en het Taalhuis of mail naar voorleesexpress@biblionetgroningen.nl.

  Voor meer informatie klik je hier.

 • BoekStart

  Met je baby op schoot samen plaatjes kijken of een verhaaltje vertellen: voorlezen versterkt de band met je kindje. Bovendien zijn kinderen die als baby al zijn voorgelezen later beter in taal. Je kunt er dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Met BoekStart moedigen we dat vroege beginnen met voorlezen en boekjes aan. Daarom krijgen alle ouders van baby’s in Groningen de BoekStartwaardebon. Hiermee kun je je baby gratis lid maken van de bibliotheek en het BoekStartkoffertje ophalen. In de bibliotheek zijn bovendien boekjes voor baby's te leen: de BoekStartcollectie. In veel vestigingen zijn activiteiten waarbij voorlezen aan kinderen tot 4 jaar oud centraal staat. Breng daarom snel een bezoek aan de bibliotheek met je baby of peuter, bijvoorbeeld tijdens het Ouder & Kind Café.

  Meer informatie over BoekStart lees je hier.

   

 • De Voorleeshoek

  Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Daarom biedt het online platform De Voorleeshoek elk jaar maar liefst 200 nieuwe voorleesfilmpjes voor kinderen van 0 tot 10 jaar oud.

  Spannende boeken, grappige boeken, prentenboeken, informatieve boeken: de voorleesfilmpjeskast is rijk gevuld. Elk filmpje is een combinatie van een voorleesstem, prenten en muziek. Omdat De Voorleeshoek werkt met thema’s, zoals herfst of liefde, kunnen de voorleesfilmpjes ook goed ingezet worden op de basisschool of op het kinderdagverblijf.

  Als lid van de bibliotheek kun je in de bibliotheek én thuis gebruikmaken van de Voorleeshoek. Log thuis in met het lenersnummer op je bibliotheekpas en het bijbehorende wachtwoord. Eenmaal ingelogd, word je doorverwezen naar de juiste pagina.

   

   

 • Jeugdbibliotheek

  Jeugdbibliotheek.nl is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 0-18 jaar. Hier vinden kinderen alles wat de bibliotheek te bieden heeft over (digitaal) lezen. We lichten e-books en luisterboeken uit en attenderen kinderen en jongeren erop dat ze deze kunnen lenen bij de online Bibliotheek. Alle informatie die wij bieden is niet-commerciëel, betrouwbaar en op het leesniveau van de kinderen en jongeren geschreven. 

  Op jeugdbibliotheek.nl vind je leuke boeken en handige informatie:

Inspiratieworkshops De Nationale Voorleesdagen 2022

Het prentenboek 'Maar eerst ving ik een monster' van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2022. Dit prentenboek gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen. Het als tweede gekozen prentenboek van het jaar 2022 is 'Vos gaat een stukje rijden', geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser: een vrolijk voorleesverhaal voor kleine coureurs. Zien we jou bij een van onze digitale inspiratieworkshops rondom deze twee boeken?

> Lees meer

Mediaopvoeding hoort erbij!

Digitale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Het is daarom belangrijk om bewust te werken aan mediaopvoeding. Maar hoe doe je dat? Tijdens de ouderbijeenkomst kind & media gaan we met ouders en pedagogisch medewerkers in gesprek.

> Lees meer

Op bezoek bij Teun

Het programma ‘Op bezoek bij Teun’ is een leuk, speels bezoek van 45 minuten rondom het boek ‘Teun’ van Olivier Dunrea. Het verhaal wordt voorgelezen en aansluitend maken de kinderen kennis met de thema’s van het boek. Bezoek met je groep de bibliotheek of ontvang de voorleesconsulent bij jou op de opvang en ontdek de wereld van Teun. We gaan voorlezen, spelletjes doen, tellen en nog een heleboel meer. Ook ouders zijn van harte welkom.

> Lees meer

Ouderavond: spelend voorlezen

Voorlezen: niet alleen heel belangrijk, maar ook nog eens hartstikke leuk! Tijdens deze ouderavond gaan we graag met ouders en pedagogisch medewerkers in gesprek over taal, boeken en (voor)lezen.

> Lees meer

Training Interactief Voorlezen

De Training Interactief Voorlezen is voor pedagogisch medewerkers die alles willen weten over de taal- en leesontwikkeling bij kinderen van 0 tot 4 jaar.

> Lees meer

Voorlezen op aanvraag

Ben je bezig met een thema en wil je de voorleesconsulent extra laten voorlezen? Dit voorleesmoment sluit daarbij aan en samen met de voorleesconsulent kun je passende boeken in gedurende het jaar inplannen. Zij hebben ook de tips en trucs paraat om ouders actief bij het boek te betrekken.

> Lees meer

Voorlezen tijdens De Nationale Voorleesdagen 2022

Het prentenboek 'Maar eerst ving ik een monster' van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2022. Dit prentenboek gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen. Het als tweede gekozen prentenboek van het jaar 2022 is 'Vos gaat een stukje rijden', geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser: een vrolijk voorleesverhaal voor kleine coureurs. Uit welk boek mogen wij bij jou komen voorlezen? Misschien wel beide!

> Lees meer

Wij gaan voorlezen: een prentenboek centraal

Het voorleesprogramma voor thuis! Tijdens dit programma lenen alle kinderen hetzelfde prentenboek, dat een week lang thuis voorgelezen wordt.

> Lees meer

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA