En toen?

Kinderboekenweek 2020

Kinderboekenweek 2020

Stoere ridders, reusachtige dinosauriërs, rebelse vrouwen en typisch Hollandse helden: deze Kinderboekenweek neemt Biblionet Groningen je mee op expeditie door de tijd met het thema ‘En toen?’. Boeken zijn namelijk net kleine tijdmachines: ze laten je de wereld van toen ontdekken. Zo wordt het verleden tastbaar. Tijdens de Kinderboekenweek organiseren de bibliotheken van Biblionet Groningen van 30 september tot en met 11 oktober een heleboel verschillende online en offline activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

Op expeditie in de bibliotheek

In de bibliotheek is van alles te zien, te luisteren en te doen: bouw je eigen teletijdmachine, kom vergeten smaken proeven bij één van de kookworkshops, luister naar eeuwenoude grappen en grollen tijdens het voorleestheater of bekijk verschillende livestreams in het teken van tijdreizen. Bovendien kun je in elke bibliotheek in de provincie het boekje ‘Tijdreizen’ komen ophalen. Dit doe-boekje staat vol met opdrachten, puzzels en spellen rondom het thema geschiedenis. Bekijk de agenda voor een overzicht van alle activiteiten!

Misschien interessant voor jou...

1/5
 • Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's

  Dit? Dit is geen doodgewone kip. Dit is een dino. Jawel, een dino! De Gallus gallus domesticus, welteverstaan. En deze kip – pardon - dino weet alles over de andere dinosaurussen. Dat zal hij je eens even laten zien in Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's!

  Benieuwd naar meer leuke thematitels voor kinderen uit groep 1 & 2, zoals deze van schrijver Guido van Genechten? Je vindt ze hier

   

   

 • Van klein tot groots: Marie Curie

  Toen Marie wilde studeren, mocht dat niet. Ze was namelijk geen jongen. Vroeger was dat normaal, maar Marie had andere plannen. Grootse plannen! Ze besloot daarom te worden wie ze wilde zijn, en niet wie ze moest zijn.

  Benieuwd naar het verhaal van Marie Curie en andere thematitels voor groep 3 & 4 ? Je vindt ze hier: www.kinderboekenweek.nl/thematitels - en natuurlijk in onze collectie

 • Buiten is het oorlog

  Anne mag niet naar buiten, want buiten is het oorlog. Haar beste vriendin is Kitty, haar dagboek. Aan haar vertelt Anne al haar verhalen. In ‘Buiten is het oorlog’ vertelt Janny van der Molen aan de hand van tien thema’s het verhaal van Anne Frank. Van de zorgeloze beginjaren tot het intens verdrietige einde.

  Meer titels zoals ‘Buiten is het oorlog’ voor kinderen uit groep 5 & 6 vind je hier

   

 • Alleen beer mocht mee

  Trudi woont samen met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië. Ze woont daar in een prachtig huis met een grote tuin, aan de zee. Ze hebben er een heerlijk leven, totdat plotseling de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de Japanners Indië binnenvallen. Aan zee is het te gevaarlijk, daarom moeten ze verhuizen naar de stad. Alles moeten ze achterlaten - alleen beer mag mee.

  Meer titels zoals het waargebeurde ‘Alleen beer mocht mee’ van Vivian den Hollander voor kinderen uit groep 7 & 8 vind je via deze link en in onze collectie!

 • Voorleestips van pabo-voorleeskampioen Marlisa van der Goot

  Tip 1: Lees je als voorlezer allereerst goed in in het verhaal. Op die manier weet je alvast hoe de zinnen lopen en welke emoties er voorkomen en kom je tijdens het voorlezen dus niet voor verrassingen te staan. 

  Tip 2: Durf stiltes te laten vallen tijdens het voorlezen. Daarmee geef je de luisteraar de kans om het verhaal op zich in te laten werken en bouw je bovendien spanning op.

  Tip 3: Lees voor met gevoel. Als jij je kunt inleven in de personages, dan kunnen je luisteraars dat ook.

  Tip 4: Let op als je met stemmetjes gaat voorlezen. In boeken met veel personages is het moeilijk om stemmetjes te blijven volhouden. Het is beter om alleen de personages met een bijzondere karaktertrek een andere stem te geven. En als je een stemmetje doet: overdrijf niet. Alleen je stem een beetje verdraaien heeft al veel effect. 

  Tip 5: Heeft een kind een favoriet voorleesverhaal dat hij/zij heel goed kent? Stel dan vragen over het verhaal en laat hem/haar zelf stukjes voorlezen of vertellen. 

  Tip 6: Lees al van jongs af aan regelmatig voor! Dat is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Naar verhalen luisteren verbreedt je wereld.

  Lees hier ons interview met Marlisa.

   

Bereslim

Met de prentenboeken van Bereslim komen verhalen tot leven. Ontdek thuis of in de bibliotheek de leukste voorleesverhalen met bewegende figuren, geluidjes, muziek en een mooie vertelstem.

> Lees meer

BiebLab

Niet alleen in de bibliotheek kun je leuke dingen doen, ook thuis! Iedere dag plaatsen we een speciale aflevering met de leukste huis-tuin-en-keuken opdrachten.

> Lees meer

Boek & Film

Er zijn heel wat (kinder-)boeken verfilmd. Tijdens een filmavond vertonen we in de bibliotheek één van deze verfilmingen.

> Lees meer

eLAB

In het eLAB in de bibliotheek vind je de nieuwste snufjes op het gebied van elektronica, software, 3D-printers en robots. Kom je ook spelen?

> Lees meer

En toen?

Ga mee op reis! De 65e editie van de Kinderboekenweek staat volledig in het teken van voertuigen. Daarom maakt Biblionet Groningen samen met Qbuzz, onder het motto Reis mee!, met kinderen een reis door de provincie Groningen.

> Lees meer

Jeugdbibliotheek

Jeugdbibliotheek.nl is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 0-18 jaar. Hier vinden kinderen alles wat de bibliotheek te bieden heeft rondom Lezen en Weten.

> Lees meer

Jeugdbieb

Jeugdbieb is een veilige online omgeving speciaal voor kinderen. Je vindt er links naar informatieve websites, filmpjes en apps. Handig én leuk!

> Lees meer

Voorstellingen

We organiseren regelmatig een mooie voorstelling in de bibliotheek. Kom genieten van poppentheater, een toneelstuk of een muzikale voorstelling.

> Lees meer

Yoleo

Dol op lezen of juist helemaal geen boekenwurm? Probeer Yoleo! Yoleo is namelijk niet alleen een leesapp, maar ook een computerspel.

> Lees meer

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA