De Schrikkelike en Seer Schaadelike Waatersvloed 1717

Aan de hand van schitterende filmbeelden en boeiende soundtrack van filmmaakster Sarah Stiles wordt in Bibliotheek Leens zichtbaar en hoorbaar gemaakt wat er in de Kerstnacht van 1717 gebeurd is en wat de gevolgen waren. De nog steeds aanwezige sporen in het landschap worden getoond, oorspronkelijke ooggetuigen vertellen op indringende wijze wat ze overkomen is en omvang en impact van de ramp worden geïllustreerd met authentieke gravures en landkaarten.

Het was een furieus samenspel van orkaanwinden en verraderlijk getij, uitmondend in een verwoestende  overstroming, één waar De Oude Dijk niet tegen bestand bleek. De Kerstvloed van 1717 heeft aan meer dan 2200 Groningers het leven gekost, er zijn tienduizenden beesten bij omgekomen en hele dorpen zijn weggevaagd. Het was de grootste en laatste overstroming in eeuwen in Groningen en de Ommelanden. Sindsdien zijn onze kusten versterkt en is Nederland één van de veiligste delta’s ter wereld.

De Schrikkelike en Seer Schaadelike Waatersvloed 1717 is tijdens de openingstijden van de bibliotheek te bekijken.

  • Film en soundtrack: Sarah Stiles
  • Projectleiding, concept en redactie Merel Thomése

In een begeleidende folder wordt het verschrikkelijke verhaal van de Kerstvloed 1717 samengevat, met fraaie foto’s, kaarten en oorspron­ke­lijke documenten, zoals het Journaal van Thomas van Seeratt en het Register van Geleden Verlies.

  • In opdracht van Stichting Behoud Bibliotheek  De Marne
  • Mede mogelijk gemaakt door gemeente De Marne, Loket Leefbaarheid en Kansrijk Groningen

 

Exposities

Ontdek de mooiste en meest bijzondere creaties van lokale kunstenaars in één van onze bibliotheken.

> Lees meer

Delen

X
Wachtwoord vergeten?