Onderwijs

Digitale producten en diensten

Digitale producten en diensten

Net als het basisonderwijs en de kinderopvang zijn ook de bibliotheken van Biblionet Groningen tot ten minste 28 april gesloten. Daarom stellen wij de educatieve programma’s die in deze periode gepland staan nu, waar mogelijk, digitaal beschikbaar. Op deze pagina hebben wij deze digitale producten en diensten voor je op een rijtje gezet.

Digitaal aanbod basisonderwijs

Ons sportieve lesprogramma Scoor een Boek! krijgt een digitaal vervolg. In de week van 6 april sturen we alle deelnemende groepen een video met het digitale Rust-bezoek. Daarnaast is de Thuiseditie nu beschikbaar voor alle gezinnen en voegen we wekelijks nieuwe opdrachten toe.

Voor groep 3 tot en met 8 bieden we digitale mogelijkheden om toch te leren programmeren. Ga aan de slag met de gratis app van de Bee-Bot, maak je eigen verhalen met ScratchJr of programmeer een game in Scratch. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen kinderen ook hun ouders programmeren

In de week van 6 april starten wij met de Online Leesclub. Leesconsulenten van de bibliotheek promoten video’s boeken uit de ThuisBieb. Door middel van Boekenkring-opdrachten kunnen kinderen meepraten én mogen ze vragen stellen aan drie kinderboekenschrijvers.

Digitaal aanbod kinderopvang

Levendige prentenboeken en voorleesanimaties: bij Biblionet Groningen is voorlezen altijd een feestje! We bieden gratis online producten aan die het voorlezen extra leuk en leerzaam maken. Neem een kijkje in de digitale boekenkast van De Voorleeshoek. Hier vind je meer dan 200 voorleesfilmpjes. Of ga aan de slag met de ruim 60 geanimeerde prentenboeken van Bereslim. Of bekijk onze eigen voorleesvideo’s van Boekenroosje (beschikbaar vanaf 7 april) en De voorleesjuf zit vast in de bieb.

#ikleesthuis

We vinden het belangrijk dat kinderen lekker blijven lezen. Hoewel onze bibliotheken gesloten zijn, hebben we gelukkig toch een manier gevonden om kinderen en ouders van dienst te zijn. Wij hebben nu een tijdelijke afhaalservice waardoor je bij een aantal bibliotheken boeken kunt lenen. Daarnaast kunnen kinderen digitaal lezen, óók als ze nog geen lid zijn van de bibliotheek. Zo staat de app van de ThuisBieb vol met gratis e-books en is de LuisterBieb uitgebreid met 100 luisterboeken voor kinderen en volwassenen.

Passend lezen

Speciaal voor kinderen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn, is er Passend Lezen. Met gratis gesproken boeken, via streaming.

Ben je op zoek naar meer informatie of advies, neem dan gerust contact op met je contactpersoon van de bibliotheek.

 

Uitgelicht

1/4
 • Huisarrest: de tiendelige serie van voorleesverhalen

  Maandag 30 maart is de eerste aflevering van Huisarrest verschenen, een tiendelige serie voorleesverhalen over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De serie is geschreven en online voorgelezen door tien bekende kinderboekenschrijvers. Huisarrest is een initiatief van stichting De Schoolschrijver en de Koninklijke Bibliotheek om basisscholen te helpen op afstand leesplezier te bieden aan kinderen. De serie laat kinderen thuis genieten van verhalen. Naast het voorlezen geven de schrijvers ook een boekentip. Kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen dit e-book direct lenen via de website van de Jeugdbibliotheek.

   

 • Thuiseditie Scoor een Boek!

  Moppen tappen met Jochem Myjer of sporten met Arjen Robben... Doe mee aan de Scoor een Boek! Thuiseditie. Ga met je gezin de strijd aan en voer de leukste opdrachten uit! De opdrachten in de Thuiseditie zijn gericht op samen lezen, spelen met taal en bewegen, en dragen bij aan een taalrijke thuisomgeving.

  Dit jaar hebben al meer dan 2.200 gezinnen zich aangemeld. De Thuiseditie wordt wekelijks uitgebreid met nieuwe opdrachten. Meedoen kan via www.scoorthuis.nl.

 • BiebLab: elke middag een nieuwe video

  Nu de scholen én bibliotheken tijdelijk zijn gesloten, plaatsen we iedere middag om 14:00 uur een speciale BiebLab-video met de leukste huis-tuin-en-keuken opdrachten voor kinderen. Maak schaduwtheater of een stop-motion, leer programmeren zonder robots, ga 3D-printen vanuit huis of luister naar de voorleesverhalen van Boekenroosje.

  Bekijk de dagelijkse video’s van BiebLab via www.youtube.com/bieblab.

 • Game on met BiebLab

  Zit je op dit moment thuis en heb je even niets te doen? Dan hebben wij iets leuk voor jou!

  Iedere vrijdag duiken we bij BiebLab in de digitale wereld. Ontdek de tofste apps, games en websites én doe mee met de leukste activiteiten.

  Via onze speciale Minecraft server kun je dagelijks meedoen aan de online Minecraft Challenge. Elke dag komt hier een nieuwe opdracht op te staan waar jij aan mee kunt doen. Heb je er zin in? Start dan gauw Minecraft op en log je in op het serveradres BiblionetMinecraftClub.playat.ch poort 25565.

  Wil je graag leren programmeren? Doe dan elke twee weken mee aan de online CoderDojo van Biblionet Groningen. Op de vrijdagmiddag gaan van 16.00 – 18.00 uur programmeren in Scratch. Via ons Twitch-kanaal kun je meedoen: www.twitch.tv/coderdojobiblionetgron.

Afhaalservice

Door het coronavirus zijn tot onze spijt alle bibliotheken gesloten. Gelukkig hebben we toch een manier gevonden om deze tijd te verlichten. Daarom kun je nu toch boeken, en DVD's lenen bij een aantal bibliotheken van Biblionet Groningen.

> Lees meer

Bereslim

Met de prentenboeken van Bereslim komen verhalen tot leven. Ontdek thuis of in de bibliotheek de leukste voorleesverhalen met bewegende figuren, geluidjes, muziek en een mooie vertelstem.

> Lees meer

BiebLab

Niet alleen in de bibliotheek kun je leuke dingen doen, ook thuis! Iedere dag plaatsen we een speciale aflevering met de leukste huis-tuin-en-keuken opdrachten.

> Lees meer

De Schoolschrijver

De Schoolschrijver zet de beste en leukste kinderboekenauteurs in om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken en daarmee klaar te stomen voor de toekomst.

> Lees meer

De Voorleeshoek

Kikker, Rikki het konijn, Lars de kleine ijsbeer: op het online platform De Voorleeshoek vind je voorleesfilmpjes van de mooiste verhalen!

> Lees meer

E-books

Als lid kun je gratis e-books lenen van de bibliotheek. Maak je keuze uit 15.000 e-books, zoals thrillers, romans, informatieve boeken en kinderboeken.

> Lees meer

Jeugdbibliotheek

Jeugdbibliotheek.nl is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 0-18 jaar. Hier vinden kinderen alles wat de bibliotheek te bieden heeft rondom Lezen en Weten.

> Lees meer

Jeugdbieb

Jeugdbieb is een veilige online omgeving speciaal voor kinderen. Je vindt er links naar informatieve websites, filmpjes en apps. Handig én leuk!

> Lees meer

Junior Einstein

In ieder kind zit een Einstein. Met de oefenprogramma’s van Junior Einstein kun je thuis en in de bibliotheek oefenen met alle vakken van de basisschool.

> Lees meer

Winkler Prins

Of je nu kind of tiener bent: in de Winkler Prins Encyclopedie zoek je op elk niveau naar informatie over de wereld om ons heen.

> Lees meer

Yoleo

Dol op lezen of juist helemaal geen boekenwurm? Probeer Yoleo! Yoleo is namelijk niet alleen een leesapp, maar ook een computerspel.

> Lees meer

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA