E-books lenen van de Bibliotheek

E-books lenen

Bibliotheekleden kunnen - gratis en exclusief - e-books lenen van de Bibliotheek. Je kunt kiezen uit ongeveer 10.000 e-books waaronder thrillers, romans, informatieve boeken en kinderboeken. Hier lees je in 5 stappen hoe het lenen van e-books werkt:
 

 1. Ga naar www.bibliotheek.nl/ebooks en maak een webaccount aan. Hiervoor heb je een lenersnummer nodig. Deze staat op je bibliotheekpas. Heb je een 2e pas bij je bibliotheekabonnement? Je hebt het lenersnummer van de 1e pashouder nodig om een account aan te kunnen maken*. 
 2. Activeer je account door op de link in de bevestigingsmail te klikken. Nu kun je inloggen met je e-mailadres en zelfgekozen wachtwoord.
 3. Kies een e-book dat je wilt lezen.
 4. Geef aan hoe je het e-book wilt lezen door een 'formaat' te selecteren.
  - Op een e-reader: een aantal e-books kun je in EPub of PDF-formaat downloaden. 
  - Op een pc of laptop (via je browser): je kunt de e-books online lezen door ze te streamen (hiervoor is continu een internetverbinding nodig).
  - Op een tablet of smartphone: zoek op 'Bibliotheek' in de App Store of de Play Store en download de lees-app van de Bibliotheek.
 5. Plaats het e-book op je online boekenplank door op 'Bestel e-book' te klikken.

* Als je niet zeker weet welk nummer van de 1e pashouder is, log dan in op Mijn account. Bij Mijn gegevens vind je het goede nummer.

De leentijd voor e-books is 3 weken. Een e-book hoef je niet in te leveren; na 3 weken verdwijnt het automatisch van je online boekenplank. Je kunt maximaal 10 e-books tegelijk op je online boekenplank hebben staan. In je account vind je een overzicht van Gelezen titels. Door op een titel te klikken, kun je een e-book eenvoudig nog een keer lenen.

Heb je vragen over het lenen van e-books? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen.

Meer e-books

Bibliotheekleden kunnen e-books lenen van de Bibliotheek, maar ook als je geen lid bent van de Bibliotheek kun je e-books lezen. Bijvoorbeeld de klassiekers die je vindt in de e-books eregalerij en in de selectie e-books.

E-books eregalerij

In de e-books eregalerij kun je klassieke meesterwerken uit de Nederlandse literatuur en poëzie downloaden, waaronder de 'Camera Obscura' van Nicolaas Beets en 'Max Havelaar' van Multatuli. Het bijzondere is dat je naast de boeken zelf, achtergrondinformatie kunt lezen over het boek en de schrijver. De e-books uit de eregalerij worden aangeboden in EPUB-formaat en kunnen met gratis software eenvoudig worden gelezen op alle gangbare tablets, smartphones, computers en e-readers. Er is ook een iPad-app van de eregalerij.

> Website e-books eregalerij

> Download in de App Store (voor iPad)

Selectie e-books

Als lezer kun je tegenwoordig je hart ophalen met de grote hoeveelheid beschikbare rechtenvrije digitale boeken. Maar waar te beginnen? De Bibliotheek maakte een selectie uit het aanbod. De (her)ontdekking van de beste klassieke literatuur begint op deze website van de Bibliotheek. De e-books zijn ook te lezen via een app voor de iPad.

> Website Selectie e-books

> Download in de App Store (voor iPad)

Kijk ook eens bij de Apps die de Bibliotheek allemaal aanbiedt voor nog meer digitaal lezen én luisteren.