De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd werd in 1993 in het leven geroepen door Stichting Lezen. Het doel van de wedstrijd is het leesplezier van leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool bevorderen. Inmiddels is de wedstrijd een van de grootste leescampagnes voor het basisonderwijs in Nederland. Het boek waaruit het meest wordt voorgelezen is ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens.

Organisatie

Biblionet Groningen organiseert al meer dan 28 jaar de provinciale rondes van De Nationale Voorleeswedstrijd in Groningen. Ieder jaar zijn er zo’n 150 schoolkampioenen die hun voorleestalent laten zien door onder andere meesters, juffen, klasgenoten en ouders mee te laten genieten van een spannend, meeslepend of grappig boek. De schoolkampioenen lezen tijdens voorrondes, halve finales en de finale uit hun gekozen boek voor met als einddoel Nationale Voorleeskampioen te worden.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een onderdeel van het aanbod basisonderwijs. Dat betekent dat docenten een speciaal schoolpakket bij ons kunnen bestellen en dat leerlingen als voorbereiding op hun deelname aan De Nationale Voorleeswedstrijd een voorleesworkshop kunnen volgen. “Tijdens de workshop Wij gaan voorlezen ontdekken leerlingen wat leuke voorleesboeken zijn en hoe je een geschikt fragment kunt vinden,” vertelt Jolanda Robben, adviseur Taal als Basis en Plezier in lezen.

Regionale voorronde

De regionale voorrondes worden van februari tot half maart gehouden. De schoolkampioenen gaan in de regionale voorrondes strijden om een plekje in een van de halve finales. Van elke voorronde gaat er een winnaar door naar een van de halve finales.

Halve finale

In maart worden er twee halve finales gehouden. De winnaars van de regionale voorrondes proberen tijdens deze halve finales de jury te overtuigen van hun voorleestalent om zo een plekje in de provinciale finale te bemachtigen.

Provinciale finale

Tijdens de feestelijke provinciale finale in april halen de voorlezers alles uit de kast om jury en publiek omver te blazen met hun voorleestalent. Wie wordt de Provinciale Voorleeskampioen? 

Landelijke finale

De Provinciale Voorleeskampioen mag de provincie Groningen in mei vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale. Wie mag zich na afloop een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen noemen? Misschien wel een voorleestalent uit de provincie Groningen…

Vragen over De Nationale Voorleeswedstrijd?

Voor meer informatie en vragen over De Nationale Voorleeswedstrijd kun je terecht bij provinciaal coördinator Jolanda Robben.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA