De Nationale Voorleeswedstrijd

In verband met COVID-19 kan deze activiteit tijdelijk niet doorgaan. Ontdek hier ons digitale aanbod.

Iedereen kent wel iemand die goed kan voorlezen: die ene juf of meester die elk verhaal spannend maakt of die leuke tante die altijd van die gekke stemmetjes opzet. Mooi voorlezen is niet makkelijk, maar in de provincie Groningen wonen toevallig een heleboel leerlingen die over de voorlees-X-factor beschikken! Tijdens De Nationale Voorleeswedstrijd maken basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 kans op de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen 2019’. Wie gaat er dit jaar met die titel vandoor?

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd werd in 1993 in het leven geroepen door Stichting Lezen. Het doel van de wedstrijd is het leesplezier van leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool bevorderen. Inmiddels is de wedstrijd een van de grootste leescampagnes voor het basisonderwijs in Nederland. Het boek waaruit het meest wordt voorgelezen is ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens.

Organisatie

Al 25 jaar organiseren wij in de provincie Groningen de finales voor de schoolkampioenen van De Nationale Voorleeswedstrijd. Dit jaar deden er maar liefst 153 basisscholen mee! De Nationale Voorleeswedstrijd is onderdeel van ons aanbod basisonderwijs 2018-2019. Dat betekent onder andere dat docenten bij ons een speciaal schoolpakket kunnen bestellen en dat leerlingen als voorbereiding op hun deelname een workshop kunnen volgen. “Tijdens de workshop ontdekken leerlingen wat leuke voorleesboeken zijn en hoe je een geschikt fragment kunt vinden,” vertelt Jolanda Robben, adviseur Taal als Basis.

Halve finale

De halve finales van De Nationale Voorleeswedstrijd werden dit jaar georganiseerd in Zuidhorn en Stadskanaal. Acht deelnemers konden de jury overtuigen met hun voorleestalent en zijn door naar de provinciale finale in Veendam. Van harte gefeliciteerd!

Provinciale finale

De provinciale finale vond dit jaar plaats op 17 april in Theater vanBeresteyn in Veendam. Emma van basisschool de Hagenhofschool in Stadskanaal wist de jury omver te blazen met haar voorleestalent en ging er met de titel 'provinciale voorleeskampioen' vandoor! “Het is heel prettig om naar Emma te luisteren. Ze neemt het publiek echt mee in haar verhaal,” zei jurylid Rachel van den Hoogen over de winnares. Mede dankzij de muzikaal-theatrale groep ‘The Full Minties’, die de presentatie van de wedstrijd verzorgde, was het een feestelijke middag. Er werd zelfs gedanst! 

Landelijke finale

De winnaar van de provinciale finale mag de provincie Groningen vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op 22 mei in Schouwburg Amstelveen. Vorig jaar ging Sarah van Pruissen uit Overijssel er met de felbegeerde titel vandoor. Maar wie mag zich dit jaar een heel jaar lang voorleeskampioen noemen? Misschien wel een voorleestalent uit de provincie Groningen… We houden je op de hoogte!

Vragen over De Nationale Voorleeswedstrijd?

Voor meer informatie en vragen over De Nationale Voorleeswedstrijd kun je terecht bij provinciaal coördinator Jolanda Robben.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA