Voorlezen maakt je leuker!

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen

Doe jij het al? Zo niet; nu is een goed moment om te beginnen! Voorlezen is namelijk niet alleen heel goed voor de (taal) ontwikkeling van je kind, het is ook heel gezellig. De Nationale Voorleesdagen zijn bedoeld om het voorlezen aan baby's, peuters en kleuters te stimuleren. Want voorlezen aan jonge kinderen is belangrijk. Het prikkelt hun fantasie en ontwikkelt hun taalgevoel. En bovendien bezorgt het ze veel plezier. De Nationale Voorleesdagen in 2019 zijn van 23 januari t/m 2 februari.

De voordelen van voorlezen

Wist jij bijvoorbeeld al dat:

 • voorlezen de taalontwikkeling bevordert (nieuwe woorden, zinsopbouw)
 • je kind hierdoor leert luisteren en zich concentreren
 • de fantasie van je kind wordt geprikkeld
 • je kind veel leert over de wereld om hem of haar heen
 • het goed is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind
 • je rust, veiligheid en exclusieve aandacht creëert

Onderzoek laat zien dat kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, betere leerprestaties hebben op school. Ze zijn gemotiveerd om te leren lezen, ze zijn taalvaardiger en ze begrijpen teksten beter. Genoeg aanleiding dus!

  Prentenboek van het jaar: Moppereend

  Maak kennis met Moppereend, een chagrijnig diertje. De Nationale Voorleesdagen 2020 staan volledig in het teken van deze creatie van schrijver Joyce Dunbar en illustrator Petr Horáček. Moppereend is door bibliothecarissen gekozen tot Prentenboek van het Jaar. 

  Voorleesfeest

  Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het in iedere gemeente een voorleesfeest: in de ene gemeente komt een bibliotheekmedewerker langs om voor te lezen, op de andere locatie worden peuters en kleuters ontvangen in de bibliotheek. Sommige bibliotheken organiseren een voorleesontbijt of een feestelijke voorleesmiddag en op een aantal plekken zijn er zelfs speciale theatervoorstellingen te zien. Kijk in onze agenda voor de activiteiten van de bibliotheek bij jou in de buurt.

  Programmalijn: 
  Taal als basis
  Meta description: 
  De Nationale Voorleesdagen: het grootste voorleesfeest van het jaar. Voorlezen aan jonge kinderen is belangrijk. Het ontwikkelt de taalontwikkeling en prikkelt de fantasie. Bovendien is het hartstikke leuk!

  Recensies

  1/3
  • Prentenboeken TopTien

   Hoe kies je een goed boek? Er zijn zó veel verschillende boeken te vinden in bibliotheken en winkels... dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het belangrijkste is dat je aansluit bij het niveau van je kind. Daarnaast is het natuurlijk slim om een thema te kiezen dat actueel is. Is er een broertje of zusje op komst? Gaat je kind bijna naar school? Staat er een verhuizing op de planning? Tijd om zindelijk te worden? Genoeg aanknopingspunten! Kom je er echt niet uit dan kan een medewerker in de bibliotheek je goed helpen.

   Tip: tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt elk jaar een prentenboeken TopTien gekozen voor de allerkleinsten, door een ervaren jury. Kies je één van die boeken dan zit je dus sowieso goed.

  • App Prentenboek van het jaar

   Is er dit jaar ook een app?

  • Interview met auteur Moppereend

   Is er een youtibe filmpje van een interview met de auteur van moppereend

  Agenda

  X
  Image CAPTCHA