Voorlezen maakt je leuker!

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen

In verband met COVID-19 kan deze activiteit tijdelijk niet doorgaan. Ontdek hier ons digitale aanbod.

Voorlezen; doe jij het al? Zo niet; nu is een goed moment om te beginnen! Voorlezen is niet alleen heel goed voor de (taal)ontwikkeling van je kind, het is ook heel gezellig. De Nationale Voorleesdagen stimuleren voorlezen aan baby's, peuters en kleuters. Want voorlezen aan jonge kinderen is belangrijk. Het prikkelt hun fantasie en ontwikkelt hun taalgevoel. En bovendien is het heel leuk! De Nationale Voorleesdagen 2020 vinden plaats van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari.

De voordelen van voorlezen

Wist jij dat:

 • voorlezen de taalontwikkeling bevordert (nieuwe woorden, zinsopbouw)
 • je kind hierdoor leert luisteren en zich concentreren
 • de fantasie van je kind wordt geprikkeld
 • je kind veel leert over de wereld om hem of haar heen
 • het goed is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind
 • je rust, veiligheid en exclusieve aandacht creëert

Onderzoek laat zien dat kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, het beter doen op school. Ze zijn gemotiveerd om te leren lezen, ze zijn taalvaardiger en ze begrijpen teksten beter. Genoeg aanleiding dus!

Prentenboek van het jaar: Moppereend

In dit leuke prentenboek speelt Moppereend de hoofdrol. Ze gaat van mopperig, naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog.  Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan!

Moppereend is door bibliothecarissen gekozen tot Prentenboek van het Jaar. De Nationale Voorleesdagen 2020 staan volledig in het teken van dit boek, gemaakt door schrijfster Joyce Dunbar en illustrator Petr Horáček.

Voorleesfeest

Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het in iedere bibliotheek een voorleesfeest. Veel bibliotheken organiseren leuke activiteiten. Denk aan een voorleesmiddag, een voorleesontbijt en bij sommige bibliotheken zelfs een speciale theatermiddag! Kijk snel in de agenda voor de activiteiten bij jou in de buurt. 

Meer over prentenboeken en Moppereend

1/5
 • Voorleestips van pabo-voorleeskampioen Marlisa van der Goot

  Tip 1: Lees je als voorlezer allereerst goed in in het verhaal. Op die manier weet je alvast hoe de zinnen lopen en welke emoties er voorkomen en kom je tijdens het voorlezen dus niet voor verrassingen te staan. 

  Tip 2: Durf stiltes te laten vallen tijdens het voorlezen. Daarmee geef je de luisteraar de kans om het verhaal op zich in te laten werken en bouw je bovendien spanning op.

  Tip 3: Lees voor met gevoel. Als jij je kunt inleven in de personages, dan kunnen je luisteraars dat ook.

  Tip 4: Let op als je met stemmetjes gaat voorlezen. In boeken met veel personages is het moeilijk om stemmetjes te blijven volhouden. Het is beter om alleen de personages met een bijzondere karaktertrek een andere stem te geven. En als je een stemmetje doet: overdrijf niet. Alleen je stem een beetje verdraaien heeft al veel effect. 

  Tip 5: Heeft een kind een favoriet voorleesverhaal dat hij/zij heel goed kent? Stel dan vragen over het verhaal en laat hem/haar zelf stukjes voorlezen of vertellen. 

  Tip 6: Lees al van jongs af aan regelmatig voor! Dat is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Naar verhalen luisteren verbreedt je wereld.

  Lees hier ons interview met Marlisa.

   

 • Prentenboeken TopTien

  Hoe kies je een goed boek? Er zijn zó veel verschillende boeken te vinden in bibliotheken en winkels... dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het belangrijkste is dat je aansluit bij het niveau van je kind. Daarnaast is het natuurlijk slim om een thema te kiezen dat actueel is. Is er een broertje of zusje op komst? Gaat je kind bijna naar school? Staat er een verhuizing op de planning? Tijd om zindelijk te worden? Genoeg aanknopingspunten! Kom je er echt niet uit dan kan een medewerker in de bibliotheek je goed helpen.

  Tip: tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt elk jaar een prentenboeken TopTien gekozen voor de allerkleinsten, door een ervaren jury. Kies je één van die boeken dan zit je dus sowieso goed.

 • Moppereend: Martine leest voor

  Martine leest voor; dit keer het leuke prentenboek 'Moppereend'!

 • Tekeningen door Petr Horáček

   

   

  Petr Horáček groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Hij is illustrator en prentenboekenmaker. Hij heeft tekeningen voor heel veel boeken gemaakt, waaronder Het lied van de blauwe pinguïn, Gulzige Geit, Kleine Muis en de rode knikker, Zo mooi zijn dieren, En de maan lachte, Kriebelbeestjes en Moppereend. Wil je meer mooie tekeningen van hem zien? Bekijk zijn Instagram pagina!

 • Auteur Joyce Dunbar over het schrijven van kinderboeken

   

   


  “Het beste aan kinderboeken schrijven? Goud spinnen uit stro. Je neemt de kleine dingen in het leven en transformeert die in iets magisch. Sommige van mijn leukste verhalen zijn ontstaan uit de moeilijkste dingen in mijn leven. Dus alles dat gebeurt – of ja, bijna alles – is nuttig. Als je geen probleem hebt, heb je geen verhaal. In verhalen gaat nooit, maar dan ook nooit, alles helemaal goed. Maar het ‘verhaal’ is een plek waar je de dingen die niet goed gaan op een rijtje kunt zetten. Dat heeft een behoorlijk effect op het leven. Je gaat er anders naar kijken.”

Bereslim

Met de prentenboeken van Bereslim komen verhalen tot leven. Ontdek thuis of in de bibliotheek de leukste voorleesverhalen met bewegende figuren, geluidjes, muziek en een mooie vertelstem.

> Lees meer

BoekStart

Met BoekStart moedigen we vroeg beginnen met voorlezen en boekjes aan. Kom langs met je baby of peuter en ontdek wat de bibliotheek te bieden heeft.

> Lees meer

De Voorleeshoek

Kikker, Rikki het konijn, Lars de kleine ijsbeer: op het online platform De Voorleeshoek vind je voorleesfilmpjes van de mooiste verhalen!

> Lees meer

Makkelijk Lezen Plein

Kinderen die lezen lastig vinden kunnen boeken kiezen van het Makkelijk Lezen Plein. Hier staan leuke, spannende boeken in makkelijke taal.

> Lees meer

VoorleesExpress

Met de VoorleesExpress worden kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand thuis voorgelezen. Goed voor de taalontwikkeling én heel gezellig.

> Lees meer

Voorlezen in de bieb

Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Kom daarom gezellig langs tijdens een van onze voorleesmomenten voor peuters en kleuters.

> Lees meer

Voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen

Maak kennis met Moppereend, een chagrijnig diertje. De Nationale Voorleesdagen 2020 staan volledig in het teken van deze creatie van schrijver Petr Horáček. 'Moppereend is door bibliothecarissen gekoezen tot Prentenboek van het Jaar.

> Lees meer

Voorstellingen

We organiseren regelmatig een mooie voorstelling in de bibliotheek. Kom genieten van poppentheater, een toneelstuk of een muzikale voorstelling.

> Lees meer

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA