Boekenweek 2019

De Boekenweek is dit jaar van 23 maart tot en met 31 maart. Dit jaar staat De moeder de vrouw centraal. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

De moeder de vrouw

Het thema van deze Boekenweek is ontleend aan een gedicht van Martinus Nijhoff, ‘De moeder de vrouw’. Jan Siebelink schrijft het Boekenweekgeschenk en Murat Isik is verantwoordelijk voor het Boekenweekessay. Omdat er bij de bekendmaking van het thema ophef ontstond, heeft de CPNB daarnaast gekozen voor het Boekenweekgedicht. Wie het Boekenweekgedicht schrijft, is nog even een verrassing. Wel is bekend dat het om een vrouw gaat. Het Boekenweekgedicht zal als extra cadeautje worden verspreid en is na de Boekenweek onder andere verkrijgbaar als gratis ansichtkaart.

In de bibliotheek

De Boekenweek wordt in alle Groningse bibliotheken gevierd. In elke bibliotheek staat een eregalerij met een foto van een bijzondere Groningse vrouw (of van een groep vrouwen) centraal. Dit organiseren we in samenwerking met De Verhalen van Groningen en het Forum Groningen. Bij de expositie is een hoekje ingericht voor het beluisteren van een podcast over deze galerij. Ontdek wie er in jouw bibliotheek centraal staat! Naast een podcast en een eregalerij is er een thematafel met boeken, cd’s en dvd’s ingericht rondom het thema De moeder de vrouw.

Extra activiteiten

Daarnaast zijn er in een aantal bibliotheken extra activiteiten tijdens de Boekenweek. Zo is er in Bibliotheek Stadskanaal een inloopmiddag voor omgaan met een tablet, met koffie, thee en taart. Bibliotheek Veendam zendt de film ‘Becoming Astrid’ uit, over schrijfster Astrid Lindgren die wereldberoemd werd door haar verhalen over Pippi Langkous. In Bibliotheek Leek is er een lezing van Beeldhouwster Natasja Bennink over kunst en vrouwen. En Hoogezand organiseert een Boekenweekavond met allerlei activiteiten. Bekijk ze hieronder, ook om eventueel aan te melden.

Delen

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA