Lezing over muziek en slavernij door DJ Lowpro
Vandaag de dag luisteren we graag naar HipHop, Dancehall, Reggaeton, House en R&B. Wat is de oorsprong van deze muziekgenres en hoe zijn ze te linken aan het slavernijverleden van Nederland en dus ook van Groningen? Dennis Kok, beter bekend als DJ Lowpro, duikt op dinsdagavond 27 september in Bibliotheek Leek in de geschiedenis en ontwikkeling van populaire hedendaagse muziek.
Sporen van het slavernijverleden in muziek
Is er een link tussen de opzwepende drumritmes waarmee het roeitempo van tot slaaf gemaakten bepaald werd en de drums in hedendaagse muziek? Welke onderwerpen worden in songteksten verwerkt? Is er een link met maatschappelijke thema’s en in hoeverre zijn de teksten inhoudelijk aan verandering onderhevig? Deze vragen – en meer – gaat Dennis Kok op een interactieve manier bespreken. Dennis Kok, ook bekend als DJ Lowpro, is gemixt Surinaams en Nederlands. Hij is opgegroeid in de stadswijken en al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met diverse sporten, culturen en maatschappelijke uitdagingen, waardoor hij midden in de samenleving staat.
Lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed
De lezing maakt deel uit van de lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed, georganiseerd door Museum aan de A en Biblionet Groningen. Van juli t/m december 2022 is er maandelijks een lezing, steeds in een andere bibliotheek in het Groningse Ommeland. De lezingenreeks belicht het (Groninger) slavernijverleden vanuit verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld vanuit sociaal-maatschappelijk, culinair en muzikaal perspectief. De thematiek sluit aan bij de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? van Museum aan de A.
De lezing van Dennis Kok begint om 19.30 uur in Bibliotheek Leek en is gratis toegankelijk. Kun je er niet bij zijn? Geen probleem: de lezing worden gelivestreamd.
Bezoek alle Bitterzoet-lezingen
Er volgen nog lezingen van schrijfster Karin Sitalsing (Bibliotheek Veendam), onderzoeker Charlotte Wekker (Bibliotheek Winsum) en performers Sharon Doelwijt en Charles Goudsmit (Bibliotheek Delfzijl). De lezingenreeks is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Kijk voor meer informatie en alle deelnemende partijen op www.bitterzoeterfgoed.nl.