Jouw technologie van morgen

Gepubliceerd op: 5 augustus 2024 14:56

Digitalisering is niet meer weg te denken in de wereld van nu. Iedereen – jong en oud – heeft ermee te maken en heeft zich ertoe te verhouden. Digitaal burger zijn we dus allemaal. Digitaal burgerschap is daarom een belangrijk thema binnen onze organisatie. We streven er onder meer naar inwoners op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis te laten maken met (nieuwe vormen van) digitalisering.

Dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Daarom zoeken we de verbinding met diverse partners. Een prachtig initiatief in het noordelijke netwerk is de Sciencetruck. Deze truck van Science LinX, het science center van de Faculty of Science and Engineering - University of Groningen, is dagelijks op pad om jong en oud enthousiast te maken voor techniek en wetenschap. Waar in de afgelopen jaren de nadruk vooral lag op energie, is er nu ook speciale aandacht voor kunstmatige intelligentie.

Met het programma ‘Jouw technologie van morgen’ (een samenwerking van ELSA AI lab Noord-Nederland, Jantina Tammes School of Digital Society, Technology & AI, Rijksuniversiteit Groningen, AI-hub Noord-Nederland, Gemeente Groningen en de Hanze) leren bezoekers op een interactieve manier over de voordelen en risico’s van AI. Wat zijn de mogelijkheden? En waar liggen de grenzen?

Complexe technologie wordt in de inspirerende omgeving van de truck begrijpelijk en toegankelijk gemaakt.

We vinden het geweldig dat de truck komend najaar een aantal van onze bibliotheken aandoet. De truck staat begin november bij Bibliotheek Hoogezand, later die maand in Bedum en eind november in Veendam. En ook daarna zal de truck ongetwijfeld nog meer bibliotheken bezoeken.