Doe mee aan onderzoek, meet de regen
Doe mee aan een onderzoek van de Hanzehogeschool Groningen en meet de regenval in jouw tuin of op jouw balkon. Meld je aan en haal tussen 20 en 27 oktober jouw regenmeter in de bibliotheek van Veendam of Delfzijl.
Meld je aan
Wil je een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek en zo meer leren over je leefomgeving? Doe dan mee aan het citizen science project over regen van de Hanzehogeschool Groningen en CurioUs. Aanmelden kan via de website van Forum Groningen. Daar staat ook precies wat je gaat doen, wanneer het onderzoek start en hoe lang het duurt.
Over het regenonderzoek
Hevige regenbuien of juist langdurige droogte. Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreem veel of juist heel weinig neerslag. Hoe kunnen we inspelen op het veranderende klimaat en wateroverlast en droogte voorkomen? En kunnen we de grote buien – in plaats van kraanwater – gebruiken om droogte op te vangen?
In Nederland worden weersextremen steeds normaler. Het wordt niet alleen warmer, maar we hebben ook vaker hevige neerslag of juist langdurige droogte. Het veranderende weer, met meer periodes van droogte en wateroverlast, heeft grote impact op onze leefomgeving, veiligheid en economie.Als het heel droog is, gebruiken veel tuiniers meer kraanwater, wat weer bijdraagt aan nóg drogere grond. Als het dan ineens extreem hard regent, kan het water lastig die droge grond in stromen. Dit veroorzaakt wateroverlast. Door in kaart te brengen wanneer en waar de meeste regen valt, kunnen lokale overheden maatregelen nemen om wateroverlast tegen te gaan. En om regen op te vangen, zodat we het in tijden van droogte weer kunnen gebruiken.
Ook jij kan veel bijdragen aan het opvangen van regenwater in jouw omgeving. Meet samen met CurioUs? en heel veel andere Noord-Nederlanders hoeveel water waar valt en kom erachter hoe je, door slim gebruik te maken van neerslag, veel kraanwater bespaart.