Bitterzoet Erfgoed: lezingen en meer

Gepubliceerd op: 6 juli 2022 10:03

Onder de naam Bitterzoet Erfgoed besteden musea, erfgoedinstellingen en culturele en educatieve organisaties in de provincie Groningen in 2022 aandacht aan het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Ook de Groningse bibliotheken doen mee

Slavernijverleden van Groningen

Als we het over de Nederlandse betrokkenheid bij de slavernij hebben, denken de meeste mensen niet direct aan Groningen. Toch had een groot deel van de elite van stad en provincie Groningen in de 17e, 18e en 19e eeuw op de een of andere manier te maken met slavernij of mensenhandel. 

Tentoonstelling en lezingen

In Bibliotheek Hoogezand was in juli en augustus de tentoonstelling Bitterzoet Erfgoed – De West in Oost-Groningen te zien. De Groninger Archieven en het Groninger Museum maakten de tentoonstelling aan de hand van vijf verhalen over mensen die in of rondom Sappemeer woonden en betrokken waren bij de slavernij. 

In de lezingenreeks in de bibliotheken bekijken de sprekers het slavernijverleden vanuit verschillende invalshoeken. Er is elke maand een lezing, in onderstaand schema zie je waar en waarover. Kun je niet komen, maar vind je het wel interessant? Volg de lezingen dan via onze livestream.

Benieuwd naar alles wat er in de provincie worden georganiseerd rondom dit thema? Ga dan naar Bitterzoeterfgoed.nl

Datum Locatie Omschrijving
5 juli Museum aan de A Lieuwe Jongsma over het slavernijverleden vanuit historisch perspectief
30 augustus Bibliotheek Hoogezand Marloes Bodewes over Hella Haasses boek "De Heren van de Thee
27 september Bibliotheek Leek Dennis Kok (DJ Lowpro) over sporen van het slavernijverleden in de muziek
18 oktober Bibliotheek Hoogezand Karin Sitalsing over het slavernijverleden vanuit het perspectief van de uitvoerende macht
29 november Bibliotheek Winsum Charlotte Wekker over de doorwerking van het slavernijverleden in de maatschappij
20 december Bibliotheek Delfzijl Sharon Doelwijt & Charles Goudsmit over sporen van het slavernijverleden op je bord

Zelf op onderzoek

Nieuwsgierig naar het Groningse slavernijverleden? Duik in Delpher! Schatgraven in miljoenen teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. 

Naar Delpher