BLIC: Herken en ervaar laaggeletterdheid door VR

Dankzij virtual reality écht ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn? Het kan nu! dankzij BLIC. Dit virtual reality project is een initiatief van het Provinciaal Bondgenootschap aanpak Laaggeletterdheid naar een idee van onze Biblionet-collega's Peter Doorn en Mariça van de Weerd en heeft als doel hulpverleners beter te laten begrijpen wat de impact van laaggeletterdheid op iemands leven.

Verplaatsen in laaggeletterden

“Dit virtual-realityproject gaat voor meer bekendheid over laaggeletterdheid zorgen. Het is een innovatief, inspirerend Groninger initiatief over hoe laaggeletterdheid kan worden ervaren, besproken én aangepakt. Een boeiend project ook, dat zich zowel verplaatst in de laaggeletterde zelf, als in de professional die de laaggeletterde wil helpen.”, aldus Peter. 

Mensen 'achter de voordeur' bereiken

Tien jaar geleden was laaggeletterdheid een nog vrijwel onbekend begrip. Inmiddels is daar wel wat verandering in gekomen, maar deze beperking wordt nog vaak verward met analfabetisme. Er zijn tal van vooroordelen over mensen die peentjes zweten wanneer ze een tekst onder hun neus krijgen. ‘Die zal wel gewoon dom zijn’, of ‘dat zijn vast buitenlanders’. Zo simpel is het niet. Een groot aantal mensen schaamt zich voor laaggeletterdheid. Deze groep ‘die achter de voordeur’ blijft is moeilijk te bereiken.

Voor professionals

Er is al een groep die achter de voordeur komt bij laaggeletterden: professionals. Uit gesprekken blijkt dat zij uitstekende partners zijn met hart voor de zaak, maar dat ze handelingsverlegenheid ervaren op het bespreekbaar maken van het thema laaggeletterdheid. Peter: “Wij helpen ze met gebruik van virtual reality. Met een VR-tool en bijhorende training kunnen zij zich beter verplaatsen in de belevingswereld van een laaggeletterde om vervolgens ook makkelijker het gesprek aan te kunnen gaan. Op termijn willen we de video’s en de training ook elders in Nederland gaan aanbieden bij hulpverleners die in hun werk te maken hebben met laaggeletterdheid.”

Taalhuis in de bibliotheek

Tijdens keukentafelgesprekken kunnen de professionals sneller herkennen wanneer iemand problemen heeft met lezen en weten ze vervolgens wat ze kunnen doen om die persoon te helpen. Hulpverleners bereiken zo een zeer belangrijke doelgroep: de laaggeletterden. Meer van hun zullen het Taalhuis in de bibliotheek vinden waar hulp te krijgen is bij het leren van basisvaardigheden als lezen en schrijven. 

Aan de slag

Zelf aan de slag met het VR-project? Vraag via het contactformulier meer informatie op over dit project. 

Image CAPTCHA

Delen

X
Image CAPTCHA