2021-2022

Aanbod basisonderwijs

Uitgelicht

1/3
 • Leesplezier bij leesproblemen

  Hoe vergroot je leesplezier bij kinderen met leesproblemen? Biblionet Groningen kan adviseren en ondersteunen bij dit soort vraagstukken. Daarnaast biedt de Bibliotheek verschillende diensten die voor kinderen gratis zijn. 

  • Makkelijk Lezen Plein: Kinderen kunnen moeite hebben met lezen. Daarom vind je in alle Groningse bibliotheken een Makkelijk Lezen Plein! Op dit plein vind je alleen maar boeken, dvd’s en luisterboeken voor kinderen die moeite hebben met lezen.
  • Lezen is leuk. Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij! Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden. En voor kinderen tot 18 jaar is Superboek helemaal gratis.
  • Dol op lezen of juist helemaal geen boekenwurm? Probeer eens de leesapp Yoleo. Yoleo is namelijk niet alleen een leesapp, maar ook een computerspel. En dat maakt lezen voor iedereen spannender!
 • Jeugdbibliotheek

  Jeugdbibliotheek.nl is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 0-18 jaar. Hier vinden kinderen alles wat de bibliotheek te bieden heeft over (digitaal) lezen. We lichten e-books en luisterboeken uit en attenderen kinderen en jongeren erop dat ze deze kunnen lenen bij de online Bibliotheek. Alle informatie die wij bieden is niet-commerciëel, betrouwbaar en op het leesniveau van de kinderen en jongeren geschreven. 

  Op jeugdbibliotheek.nl vind je leuke boeken en handige informatie:

 • De Bibliotheek op school

  De Bibliotheek op school vergroot het plezier in lezen. Daardoor verbeteren de taal-, lees- en informatievaardigheden van kinderen. Met het programma werken bibliotheken, scholen en gemeenten samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Zo maken we het onderwijs beter en moedigen we lezen aan, zowel op school als thuis.

  Vijftien jaar na het verschijnen van De doorgaande leeslijn (2005) heeft Stichting Lezen een geactualiseerde versie uitgebracht. In de publicatie De doorgaande leeslijn: De leesontwikkeling van 0-20 jaar beschrijven ze op basis van wetenschappelijke inzichten de leesontwikkeling van kinderen en jongeren. Welke factoren remmen en welke factoren stimuleren deze ontwikkeling? Deze doorgaande leeslijn is daarmee het fundament onder een effectieve aanpak om kinderen en jongeren te laten uitgroeien tot gemotiveerde, leesvaardige en literair competente volwassenen.

Cursussen en trainingen PO & VVE

Leerkrachten en pedagogisch medewerkers kunnen bij ons verschillende cursussen en trainingen volgen.

> Lees meer

Groep 1 & 2: Op bezoek bij...

Dans mee met Panda, ga op zoek naar het geheim van Haas of maak kennis met Guus. Met het kleuterprogramma ‘Op bezoek bij...’ ontdekken kinderen de wereld van verhalen en prentenboeken.

> Lees meer

Groep 3 & 4: Vakantielezen

Vakantielezen is het leesprogramma dat ervoor zorgt dat álle kinderen van groep 3 & 4 willen lezen. De kinderen ontdekken tijdens het programma dat je door te lezen kunt reizen naar allerlei verre landen.

> Lees meer

Groep 5: Scoor een Boek!

Scoren kun je overal! Daarom combineert Scoor een Boek! lezen met sport. Tijdens dit sportieve leesproject gaan de kinderen uit groep 5 op school én thuis boeken lezen. Daarin worden ze aangemoedigd door een voetballer van FC Groningen. In 2022 gaan we de opzet van het programma verder vernieuwen.

> Lees meer

Groep 6: Boekpraatjes

Met Boekpraatjes leren kinderen uit groep 6 praten over boeken en lezen. Dit doen ze via een nieuw medium: de podcast.

> Lees meer

Groep 7 & 8: De Nationale Voorleeswedstrijd

Wie is de beste voorlezer van het land? Doe mee aan de 29e editie van de Nationale Voorleeswedstrijd!

> Lees meer

Groep 7 & 8: De Uitdaging

Doe mee met de gekste leesuitdaging van het jaar! Lukt het de klas om de bibliotheek te verslaan?

> Lees meer

Instellingsabonnement

Als school of andere instelling kun je kiezen voor het basisabonnement of het budgetabonnement. 

> Lees meer

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA