2020-2021

Aanbod basisonderwijs

Aanbod basisonderwijs

Voor een goede taalontwikkeling van kinderen is lezen essentieel. Dat begint al vanaf de geboorte: kinderen die regelmatig worden voorgelezen, leren nieuwe woorden sneller dan andere kinderen. Dit geldt ook voor kinderen die al zelf kunnen lezen. Leesplezier vinden we daarbij een must, zowel voor de ouder als voor het kind. Onze bibliotheken dragen daar aan bij met educatieve programma's en projecten voor het onderwijs.

Het basisaanbod voor schooljaar 2020-2021 bestaat dit jaar uit de volgende leuke en leerzame programma's:

Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht bij je contactpersoon van de bibliotheek.

Uitgelicht

1/4
 • De Bibliotheek op school

  De Bibliotheek op school vergroot het plezier in lezen. Daardoor verbeteren de taal-, lees- en informatievaardigheden van kinderen. Met het programma werken bibliotheken, scholen en gemeenten samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Zo maken we het onderwijs beter en moedigen we lezen aan, zowel op school als thuis.

  Vijftien jaar na het verschijnen van De doorgaande leeslijn (2005) heeft Stichting Lezen een geactualiseerde versie uitgebracht. In de publicatie De doorgaande leeslijn: De leesontwikkeling van 0-20 jaar beschrijven ze op basis van wetenschappelijke inzichten de leesontwikkeling van kinderen en jongeren. Welke factoren remmen en welke factoren stimuleren deze ontwikkeling? Deze doorgaande leeslijn is daarmee het fundament onder een effectieve aanpak om kinderen en jongeren te laten uitgroeien tot gemotiveerde, leesvaardige en literair competente volwassenen.

 • Leesplezier bij leesproblemen

  Hoe vergroot je leesplezier bij kinderen met leesproblemen? Biblionet Groningen kan adviseren en ondersteunen bij deze vraagstukken. Daarnaast biedt de bibliotheek verschillende diensten die voor kinderen gratis zijn. 

  •  Makkelijk Lezen Plein: Kinderen kunnen moeite hebben met lezen. Daarom vind je in alle Groningse bibliotheken een Makkelijk Lezen Plein! Op dit plein vind je alleen maar boeken, dvd’s en luisterboeken voor kinderen die moeite hebben met lezen.
  •  Lezen is leuk. Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij! Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden. En voor kinderen tot 18 jaar is Superboek helemaal gratis.
  •  Dol op lezen of juist helemaal geen boekenwurm? Probeer eens de leesapp Yoleo. Yoleo is namelijk niet alleen een leesapp, maar ook een computerspel. En dat maakt lezen voor iedereen spannender!
 • Jeugdbibliotheek

  Jeugdbibliotheek.nl is een website van de Koninklijke Bibliotheek, speciaal ontwikkeld voor kinderen van 0-18 jaar. Hier vinden kinderen alles wat de bibliotheek te bieden heeft rondom Lezen en Weten. We lichten boeken of series uit en attenderen kinderen en jongeren erop dat ze e-books en luisterboeken kunnen lenen bij de bieb. Daarnaast bieden we informatie voor het maken van een werkstuk of spreekbeurt. Alle informatie die wij bieden is niet-commerciëel, betrouwbaar en op het leesniveau van de kinderen en jongeren geschreven.

  Op jeugdbibliotheek.nl vind je leuke boeken en handige informatie:

  • Boeken op onderwerp
  • Luisterboeken
  • E-books voor op je tablet of mobiel
  • Boekenseries
  • Boeken voor school
  • Info voor je Werkstuk & Spreekbeurt
  • Info over Mediawijsheid
  • Boeken op AVI-niveau
  • Voorleesfilmpjes
 • De Voorleeshoek

  Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Daarom biedt het online platform De Voorleeshoek elk jaar maar liefst 200 nieuwe voorleesfilmpjes voor kinderen van 0 tot 10 jaar oud.

  Spannende boeken, grappige boeken, prentenboeken, informatieve boeken: de voorleesfilmpjeskast is rijk gevuld. Elk filmpje is een combinatie van een voorleesstem, prenten en muziek. Omdat De Voorleeshoek werkt met thema’s, zoals herfst of liefde, kunnen de voorleesfilmpjes ook goed ingezet worden op de basisschool of op het kinderdagverblijf.

  Als lid van de bibliotheek kun je in de bibliotheek én thuis gebruikmaken van de Voorleeshoek. Log thuis in met het lenersnummer op je bibliotheekpas en het bijbehorende wachtwoord. Eenmaal ingelogd, word je doorverwezen naar de juiste pagina.

   

   

Cursussen en trainingen PO & VVE

Leerkrachten en pedagogisch medewerkers kunnen bij ons verschillende cursussen en trainingen volgen.

> Lees meer

de Bibliotheek op school PO

Met een collectie boeken en taal- en (voor)leesbevordering zorgt de Bibliotheek op school voor plezier in lezen. En dat leidt tot hogere schoolcijfers.

> Lees meer

De Nationale Voorleeswedstrijd

> Lees meer

Groep 1 & 2: Het geheim van Haas

Met het kleuterprogramma ‘Het geheim van Haas’ komen we bij jullie op school om samen te lezen. Aan de hand van het boek ‘Het geheim van Haas’ van Hannah Dale ontdekken kinderen én ouders hoe je een verhaal tot leven kunt laten komen.

> Lees meer

Groep 3 & 4: Vakantielezen

Vakantielezen is het leesprogramma dat ervoor zorgt dat álle kinderen van groep 3 & 4 willen lezen, en ook nog eens zoveel mogelijk boeken. De kinderen ontdekken tijdens het programma dat je door te lezen kunt reizen naar allerlei verre landen.

> Lees meer

Groep 5: Scoor een Boek!

Scoren kun je overal! Daarom combineert Scoor een Boek! lezen met sport. Tijdens dit sportieve leesproject gaan de kinderen uit groep 5 op school én thuis boeken lezen. Daarin worden ze aangemoedigd door een voetballer van FC Groningen. In 2021 gaan we de opzet van het programma wat vernieuwen.

> Lees meer

Groep 6: Boekpraatjes

Praten over boeken en er een podcast over maken voor andere kinderen. Dat is Boekpraatjes, een nieuw programma voor de kinderen uit groep 6 waarbij we leesbevordering, de boekenkring en digitale vaardigheden aan elkaar koppelen op een superleuke, interactieve manier.

> Lees meer

Groep 7 & 8: De Nationale Voorleeswedstrijd

Wie is de beste voorlezer van het land? Doe mee aan de 27e editie van de Nationale Voorleeswedstrijd!

> Lees meer

Groep 7 & 8: De Uitdaging

Doe mee met de gekste en leukste leesuitdaging van het jaar! In dit programma gaan de leerlingen uit groep 7 & 8 zes tot acht weken lang lezen in allerlei soorten boeken, zoals lees-, informatie- en stripboeken. Bij elk boek hoort een opdracht. Lukt het de klas om de bibliotheek te verslaan?

> Lees meer

Instellingsabonnement

Als school of andere instelling kun je kiezen voor het basisabonnement of het budgetabonnement. 

> Lees meer

Met je klas naar de bibliotheek!

In de bibliotheek kun je niet alleen boeken lenen, er is nog veel meer te doen. Zijn jullie benieuwd naar wat je allemaal in de bibliotheek kunt doen? Kom dan eens langs met de klas. Voor alle groepen zijn bibliotheekintroducties ontwikkeld die we op maat kunnen uitvoeren.

> Lees meer

X
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA